Zupa czosnowo-szpinakowa z fasolą i ziemniakami
Ale ta zupa czosnkowo-szpinakowa jest dobra ! A jaka łatwa i szybka do przygotowania ! I składa się wyłącznie z prostych, łatwo dostępnych składników.
Ostatnio moje kubki smakowe i głowa upominały się o szpinak i czosnek. Och, ale ja miałam wielką ochotę na te dwa warzywa ! A, że uwielbiam zupy, to postanowiłam poeksperymentować w tym kierunku. I w ten oto sposób powstała ta przepyszna zupa czosnkowo-szpinakowa z solidnym dodatkiem ziemniaków i fasoli. Niebo w gębie.
Do przygotowania tej zupy użyłam mrożonego szpinaku w liściach, ale możecie również sięgnąć po świeży szpinak i dodać go nieco więcej. Jeśli nie lubicie takich „zwiędłych” liści zupę możecie zmiksować (bez fasoli) na krem i podać go z fasolą, żeby było co gryźć ;).
Zupa nie jest ostra, nadaje się dla dzieci. Mojej córce, która jest wielbicielką szpinaku, zasmakowała. Może waszym dzieciom też przypadnie do gustu 🙂
DrukujZupa czosnowo-szpinakowa z fasolą i ziemniakami
Składniki
6–7 ząbków czosnku
mała gałązka świeżego rozmarynu
5–6 ziemniaków
1 szklanka ugotowanej fasoli (może być z puszki)
245 g mrożonego szpinaku w liściach
oliwa extra vergine
1 1/4 litra wody lub bulionu warzywnego
1/4 szklanki mleka sojowego bez cukru z wapniem
sól i pieprz
Przygotowanie
- Do garnka wlać około 2 łyżek oliwy, dodać drobno posiekany czosnek (5 ząbków) i gałązkę rozmarynu.
- Gdy czosnek lekko się przyrumieni i zacznie pachnieć dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki, całość zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem (tak aby ziemniaki były przykryte).
- Po około 2 minutach od momentu aż woda/bulion zacznie się gotować, dodać kulki mrożonego szpinaku (można je wcześniej pokroić na mniejsze części)
- Gotować na małym ogniu do momentu aż szpinak się rozmrozi, a ziemniaki będą miękkie. Tylko nie za długo, żeby szpinak nie stracił pięknego, zielonego koloru
- Na końcu dodać ugotowaną fasolę, mleko sojowe i przyprawić całość solą i pieprzem.
- Gdyby zupa była za gęsta, dolać jeszcze nieco wody lub bulionu.
- Przed podaniem dodać jeszcze 1 świeżo starty/posiekany drobno ząbek czosnku i wymieszać.
zapisane do zrobienia , muszę tylko szpinak kupić
Magda, czy można zastąpić mleko sojowe innym mlekiem roślinnym? 🙂
Diana, tak można. 🙂