Zupa czosnowo-szpinakowa z fasolą i ziemniakami

Ale ta zupa czosnkowo-szpinakowa jest dobra ! A jaka łatwa i szybka do przygotowania ! I składa się wyłącznie z prostych, łatwo dostępnych składników.

Ostatnio  moje kubki smakowe i głowa upominały się o szpinak i czosnek. Och, ale ja miałam  wielką ochotę na te dwa warzywa ! A, że uwielbiam zupy, to postanowiłam poeksperymentować w tym kierunku. I w ten oto sposób powstała ta przepyszna zupa czosnkowo-szpinakowa z solidnym dodatkiem ziemniaków i fasoli. Niebo w gębie.

Do przygotowania tej zupy użyłam mrożonego szpinaku w liściach, ale możecie również sięgnąć po świeży szpinak i dodać go nieco więcej. Jeśli nie lubicie takich “zwiędłych” liści  zupę możecie zmiksować (bez fasoli) na krem i podać go z fasolą, żeby było co gryźć ;).

 Zupa nie jest ostra, nadaje się dla dzieci. Mojej córce, która jest wielbicielką szpinaku, zasmakowała. Może waszym dzieciom też przypadnie do gustu :-)

Zupa mocy - szpinakowo-ziemniaczano-fasolowo-czosnkowa

Drukuj przepis
Porcje: 4-5

Składniki

  • 6-7 ząbków czosnku
  • mała gałązka świeżego rozmarynu
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli (może być z puszki)
  • 245 g mrożonego szpinaku w liściach
  • oliwa extra vergine
  • 1 1/4 litra wody lub bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki mleka sojowego bez cukru z wapniem
  • sól i pieprz

Przygotowanie

1

Do garnka wlać około 2 łyżek oliwy, dodać drobno posiekany czosnek (5 ząbków) i gałązkę rozmarynu.

2

Gdy czosnek lekko się przyrumieni i zacznie pachnieć dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki, całość zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem (tak aby ziemniaki były przykryte). Po około 2 minutach od momentu aż woda/bulion zacznie się gotować, dodać kulki mrożonego szpinaku (można je wcześniej pokroić na mniejsze części)

3

Gotować na małym ogniu do momentu aż szpinak się rozmrozi, a ziemniaki będą miękkie. Tylko nie za długo, żeby szpinak nie stracił pięknego, zielonego koloru

4

Na końcu dodać ugotowaną fasolę, mleko sojowe i przyprawić całość solą i pieprzem.

5

Gdyby zupa była za gęsta, dolać jeszcze nieco wody lub bulionu.

6

Przed podaniem dodać jeszcze 1 świeżo starty/posiekany drobno ząbek czosnku i wymieszać.

Spróbuj również

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
DianaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

zapisane do zrobienia , muszę tylko szpinak kupić

Diana
Gość
Diana

Magda, czy można zastąpić mleko sojowe innym mlekiem roślinnym? :)