Drukuj

Zupa czosnowo-szpinakowa z fasolą i ziemniakami

Rozmiar

Składniki

67 ząbków czosnku
mała gałązka świeżego rozmarynu
56 ziemniaków
1 szklanka ugotowanej fasoli (może być z puszki)
245 g mrożonego szpinaku w liściach
oliwa extra vergine
1 1/4 litra wody lub bulionu warzywnego
1/4 szklanki mleka sojowego bez cukru z wapniem
sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać około 2 łyżek oliwy, dodać drobno posiekany czosnek (5 ząbków) i gałązkę rozmarynu.
  2. Gdy czosnek lekko się przyrumieni i zacznie pachnieć dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki, całość zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem (tak aby ziemniaki były przykryte).
  3. Po około 2 minutach od momentu aż woda/bulion zacznie się gotować, dodać kulki mrożonego szpinaku (można je wcześniej pokroić na mniejsze części)
  4. Gotować na małym ogniu do momentu aż szpinak się rozmrozi, a ziemniaki będą miękkie. Tylko nie za długo, żeby szpinak nie stracił pięknego, zielonego koloru
  5. Na końcu dodać ugotowaną fasolę, mleko sojowe i przyprawić całość solą i pieprzem.
  6. Gdyby zupa była za gęsta, dolać jeszcze nieco wody lub bulionu.
  7. Przed podaniem dodać jeszcze 1 świeżo starty/posiekany drobno ząbek czosnku i wymieszać.