Tarta z budyniem jaglanym i owocami
Idealna tarta na letni weekend. Nie wymagający pieczenia kokosowo-daktylowy spód, waniliowy budyń jaglany i masa orzeźwiających, sezonowych owoców to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Uwielbiamy to ciasto. Gdy tylko pojawia się na stole, szybko znika. Zostają tylko puste talerzyki i brudne buźki. Na gościach też zawsze robi wrażenie – O matko, jakie to dobre. Dasz przepis ? Jest już na blogu ?
Cóż, nie można mu się oprzeć, bo jest po prostu przepyszne. Kaloryczne – to fakt, ale za to nie są to puste kalorie, ale całkiem sporo błonnika, witamin i minerałów.
Zróbcie koniecznie.
Tarta bez pieczenia z budyniem jaglanym i owocami
Składniki
Spód:
1,5 szklanki daktyli świeże lub suszone (trzeba je wcześniej namoczyć, aby zmiękły),
2 szklanki wiórków kokosowych,
2 łyżki karobu lub kakao,
szczypta soli.
Masa:
3/4 szklanki kaszy jaglanej,
3 szklanki mleka roślinnego np. sojowego,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii,
2 łyżki masła z orzechów nerkowca lub makadamia,
3–4 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki ksylitolu (lub więcej).
Świeże owoce sezonowe np. maliny, poziomki, wiśnie, czereśnie, jagody
Przygotowanie
Spód:
- Do robota kuchennego włożyć wiórki kokosowe, kakao lub karob i zmiksować na drobny piasek.
- Następnie dodać daktyle (jeśli są suche najpierw namocz je przez 10-15 minut w gorącej wodzie, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać) i miksować do uzyskania kleistej masy.
- Gotową masę rozprowadzić na dnie formy do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 23 cm ) starannie, mocno dociskając ją do dna i na boki w taki sposób, aby składniki się zlepiły i powstał cienki spód z wysokim brzegiem.
- Formę włożyć do zamrażalnika, a w tym czasie przygotować budyń jaglany.
Masa budyniowa:
- Kaszę przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
- Kaszę wrzucić do garnka, zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do momentu aż kasza wchłonie mleko, około 20 minut.
- Do ugotowanej kaszy dodać masło z nerkowców, ksylitol, sok z cytryny i wanilię.
- Całość zmiksować na gładki budyń.
- Z zamrażalnika wyjąć daktylowo-kokosowy spód, wylać na niego przygotowany budyń, a na wierzchu ułożyć ulubione sezonowe owoce.
- Gotową tartę odstawić do zastygnięcia i schłodzić w lodówce jeszcze przez 2 godziny.
Rozumiem, że cukier zamiast ksylitolu się nie sprawdzi? 🙂
Sprawdzi. Możesz spokojnie zamienić 🙂
idealna to chyba mało powiedziane! mam ochotę jak najszybciej ją zrobić i… zjeść <3
A czym mozna zastapic maslo z orzechow? Nie zdobede dzisiaj, a tylko tego jednego skladnika mi brakuje.. Olej kokosowy moze?
Można pominć, lub dodać łyżkę orzechów nerkowca wcześniej namoczonych. Pozdrawiam.
🙂 To do dzieła 🙂
Ja juz zrobilam (za pozno przeczytalam odpowiedz – jednak dodalam mala lyzeczke oleju kokosowego plus zmiksowalam troche orzechow laskowych i wloskich :)) i sie chlodzi w lodowce.. Nie moge sie doczekac, az sprobuje! Pozdrawiam
Zrobiłam i wyszło pysznie – konsystencja tylko trochę zbyt kleista (przy krojeniu i nakładaniu rozpadało się) Dodam, że w spodzie zamieniłam wiórki kokosowe na mak niemielony, bo wiórek nie miałam, a w masie jaglanej ksylitol na 1,5 banana (unikam słodzików) i nie dodałam masła z nerkowców. Czy brak wiórek i banan mogły 'popsuć’ konsystencję tarty? Chciałabym ją jeszcze powtórzyć, z większym sukcesem 🙂
To koniecznie daj znać, jakie efekty 🙂
Spód się rozpadł i masa jaglana ? Zmiana składników mogła mieć wpływ na taki efekt. Ważne jest również odpowiednie ugotowanie kaszy – mleko musi się całkowicie wchłonąć. A jeśli chodzi o spód to daktyle nie mogą być zbyt miękkie.
Zarabista!!! Tamta zostala pochlonieta w calosci w pol dnia. Zaraz robie kolejna! Najlepszy przepis ever! 🙂
Super! Cieszę się !
O kurczę, ale fajny przepis 🙂 Aż mnie kusi, żeby spróbować, muszę tylko dokupić daktyli, bo widzę, że się kończą 🙂
Dzięki. Zrób koniecznie i daj znać jak wyszło 🙂 Pozdrawiam
Czy kaszę można ugotować w wodzie? Czy mleko konieczne?
Tak, mozna ugotować w wodzie 🙂
Pyszności 🙂 Robię tę tartę co tydzień bo żadnego innego ciasta na razie nie mogę jeść ale tak czy siak jest boska.
Mam takie pytanko odnośnie masła z orzechów makademia, domyślam się że robisz je samodzielnie, możesz zdradzić jak: prażysz w piekarniku i blendujesz?
I drugie pytanie. W przepisach używasz bardzo dużo orzechów i migdałów. Ponieważ na razie mogę jeść jedynie makademia, brazylijskie, pekan i piniowe, którymi mogę zastąpić migdały a którymi pistacje jeżeli w ogóle jest to możliwe? Chciałabym wypróbować Twoje pistacjowe muffinki i to genialnie wyglądające różowe ciasto z truskawkami 😉
Dziękuję Gosiu. Cieszę się, że tarta zasmakowała 🙂 Jesli chodzi o masło z macadamia to ja je raczej kupuję, a jeśli robię samam to nie prażę ich tylko blenduję po prostu powoli i cierpliwie do momentu aż powstanie masło. Jeśli chodzi natomiast o zastąpienie orzechów innymi orzechami to w zasadzie można je zmieniać dowolnie, smak będzie nieco inny, ale dobry. Do muffinków dodałabym orzechy pekan 🙂 POzdrawiam serdecznie.
Gdzie mozna znalezc przepis? Tarta wyglada super smakowicie, chcialabym zrobic 🙂
Przepis już jest. Pozdrawiam.