Szarlotka migdałowo-orzechowa na razowym spodzie
Trio doskonałe czyli jabłka w towarzystwie migdałów i orzechów – szarlotka doskonała, która podbije podniebienie nie jednego łakomczucha.
Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z jabłkami z dodatkiem orzechów. W końcu zrobiłam na urodziny Kacprowego Taty, który jest miłośnikiem szarlotek i orzechowych smaków. Zamiast klasycznego tortu na urodzinowym stole zagościła właśnie ona szarlotka ;-). Zresztą wspaniała nie tylko na przyjęcie, ale i na podwieczorek.
Szarlotka w towarzystwie wielkiego kubka z ulubioną herbatą to must have na przetrwanie tych trudnych, zimnych dni 😉
Drukuj
Szarlotka migdałowo-orzechowa
Składniki
Spód:
- 140 g mąki orkiszowej graham (typ 1850)
- 60 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych zwykłych
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 6 łyżek zimnej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
Środek: - 1 kg pokrojonych w kostkę jabłek bez skórki
- 70 g rodzynek lub pokrojonych drobno daktyli
- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub esencji waniliowej (opcjonalnie)
Wierzch: - 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub laskowych)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 2–3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
- Z mąki, płatków owsianych, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto.
- Rozwałkować je na duży cienki placek wyłożyć nim dno formy do taty lub tortownicę o średnicy 23-24 cm.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25-30 minut.
- W międzyczasie obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka włożyć do garnka, wlać sok z cytryny i smażyć przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać rodzynki, cynamon, wanilię i skrobię ziemniaczaną, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 – 2 minut. Odstawić z ognia i przestudzić.
- W tym czasie w garnku podgrzać syrop klonowy do momentu uzyskania wodnistej konsystencji, dodać orzechy, płatki migdałowe i wszystko wymieszać.
- Podpieczony spód wyłożyć jabłkami, a warstwę jabłek przykryć mieszaniną migdałowo-orzechową. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C przez około 30 -35 minut do momentu aż wierzch ładnie się przyrumieni.
- Ciasto kroić gdy się wystudzi.
Notatki
Zamiast rodzynek czy daktyli do jabłek można dodać około 2 łyżek cukru trzcinowego.
Słowa kluczowe: jabłka, migdały, orzechy
piękne ciasto!
wszystko co ma migdały i jabłka jest wspaniałe 🙂
Wygląda znakomicie i jestem przekonana, że tak też smakuje. Do tej pory robiłam tylko szarlotkę sypaną, z tych zdrowszych, ale chyba będę musiała wypróbować powyższej 🙂
Świetna strona i super przepisy.
Pozdrawiam serdecznie!
Magda , ty i Asia z Kuchni wegetariańskiej jesteście mistrzyniami, królowymi kuchni wegańskiej i to w wydaniu mega smakowitym i mega zdrowym
Przepis wędruje do folderu pt Koniecznie zrobić
Te twoje zdjęcia są do zjedzenia
Haniu to tę musisz koniecznie wypróbować 🙂
Oj tak 🙂
Alcia, jej dziękuję za tak miłe słowa. Asia robi fantastyczne dania to fakt 🙂 Buziaki
Wygląda przepysznie 🙂 Idealny przysmak na zimowy wieczór. Postaram się przygotować na tym weekendzie 🙂
Właśnie takiej szukałam, dziękuję za przepis, zrobię jutro 🙂
Za to kruche ciasto na oleju to cię ozłocę normalnie 🙂 Od tak dawna nie jadłam kruchego ciasta ze względu na wysoki cholesterol, a tu proszę, mogę zrobić na oleju rzepakowym który mi ten cholesterol wręcz obniży 😉
A jaką mąkę mozna uzyć zamiast orkiszowej?
Moniko, zamiast orkiszowej mozna użyć mąki pszennej razowej lub pszennej graham.
To musisz koniecznie wypróbować 🙂
Lila, nie ma za co. Mam nadzieję, że będzie smakować 🙂
Tama, koniecznie daj znać, czy Ci smakowała 🙂 Pozdrawiam
wygląda obłędnie!
wspaniałe zdjęcia!
Pyszności! Dziękuję za świetny przepis.
Sposób na kruszonkę trochę pozmieniałam, dodając wiórki kokosowe 🙂
Ale orkiszowo- owsiany spód jest łatwy w przygotowaniu i smaczny, bardzo podobny przepis znalazłam w książce o kuchni wegetariańskiej z początku lat 90 😉
Ewo, super, cieszę się, że smakowała 🙂
Ewo, cieszę się, że szarlotka przypadła Ci do gustu 🙂
Sprawdziłam przepis na własnych kubkach smakowych – pychota! Kruchy spód na bazie oleju będę stosować do innych, znanych mi ciast. choć nie należę do grupy wegetarian ani wegan to często korzystam z twoich przepisów bo nie tylko są zdrowe ale i smaczne. Smakują nie tylko mi ale również mojemu „mięsożernemu” mężowi. Pozdrawiam serdecznie.
Marto, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam i zapraszam jak najczęściej 🙂