Szarlotka migdałowo-orzechowa

Trio doskonałe czyli jabłka w towarzystwie migdałów i orzechów – szarlotka doskonała, która podbije podniebienie nie jednego łakomczucha.

Od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z jabłkami z dodatkiem orzechów.
W końcu zrobiłam na urodziny Kacprowego Taty, który jest miłośnikiem szarlotek i orzechowych smaków. Zamiast klasycznego tortu na urodzinowym stole zagościła właśnie ona szarlotta ;-). Zresztą wspaniała nie tylko na przyjęcie, ale i na podwieczorek.

Szarlotta w towarzystwie wielkiego kubka z ulubioną herbatą to must have na przetrwanie tych trudnych, zimnych dni ;)

Szarlotka migdałowo-orzechowa

Danie dla maluszka po 18 m.ż. Należy uważać, aby dziecko nie zaksztusiło się orzechami. Wielkość posiekanych orzechów należy dostosować do wieku i możliwości dziecka.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Spód:
140 g mąki orkiszowej graham (typ 1850),
60 g zmielonych płatków owsianych zwykłych,
70 ml oleju ryżowego lub innego jednego jednonienasyconego,
70 ml zimnej wody,
1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego (opcjonalnie),

Środek:
1 kg pokrojonych w kostkę jabłek bez skórki,
70 g rodzynek lub pokrojonych drobno daktyli,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
2 zmielone goździki,
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub esencji waniliowej (opcjonalnie).

Wierzch:
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub laskowych),
1/2 szklanki płatków migdałowych,
2 łyżki syropu klonowego

Z mąki, płatków owsianych, oleju i wody zagnieść ciasto. Wyłożyć nim jak najcieniej dno formy do taty lub tortownicę o średnicy 23 cm i włożyć na 40 minut do lodówki.

W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę jabłka włożyć do garnka, dodać rodzynki lub daktyle, troszkę wody i dusić do momentu, aż prawie wszystkie jabłka rozpadną się. Następnie dodać cynamon, goździki, wanilię i mąkę kukurydzianą. Wszystko wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Ciasto wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut.

W tym czasie w garnku podgrzać syrop klonowy do momentu uzyskania wodnistej konsystencji, dodać orzechy, płatki migdałowe i wszystko wymieszać.

Podpieczony spód wyłożyć jabłkami, a warstwę jabłek przykryć mieszaniną migdałowo-orzechową.
Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C przez około 30-40 minut. Po około 10-15 minutach pieczenia, gdy wierzch ciasta się zarumieni, należy przykryć je papierem do pieczenia i piec dalej. Ciasto kroić gdy się wstudzi.

Smacznego !

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

20
Dodaj komentarz

avatar
10 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
MagdaMarta R.Ewasoulstorm-everywhereMagdalena Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
soulstorm-everywhere
Gość

piękne ciasto!

wszystko co ma migdały i jabłka jest wspaniałe :)

Hania
Gość

Wygląda znakomicie i jestem przekonana, że tak też smakuje. Do tej pory robiłam tylko szarlotkę sypaną, z tych zdrowszych, ale chyba będę musiała wypróbować powyższej :-)
Świetna strona i super przepisy.
Pozdrawiam serdecznie!

margot
Gość

Magda , ty i Asia z Kuchni wegetariańskiej jesteście mistrzyniami, królowymi kuchni wegańskiej i to w wydaniu mega smakowitym i mega zdrowym
Przepis wędruje do folderu pt Koniecznie zrobić
Te twoje zdjęcia są do zjedzenia

Tama
Gość

Wygląda przepysznie :) Idealny przysmak na zimowy wieczór. Postaram się przygotować na tym weekendzie :)

Lila
Gość

Właśnie takiej szukałam, dziękuję za przepis, zrobię jutro :)

grzaniec z miodem
Gość

Za to kruche ciasto na oleju to cię ozłocę normalnie :) Od tak dawna nie jadłam kruchego ciasta ze względu na wysoki cholesterol, a tu proszę, mogę zrobić na oleju rzepakowym który mi ten cholesterol wręcz obniży ;)

Monika
Gość

A jaką mąkę mozna uzyć zamiast orkiszowej?

soulstorm-everywhere
Gość

wygląda obłędnie!

wspaniałe zdjęcia!

Ewa
Gość
Ewa

Pyszności! Dziękuję za świetny przepis.
Sposób na kruszonkę trochę pozmieniałam, dodając wiórki kokosowe :)
Ale orkiszowo- owsiany spód jest łatwy w przygotowaniu i smaczny, bardzo podobny przepis znalazłam w książce o kuchni wegetariańskiej z początku lat 90 ;)

Marta R.
Gość
Marta R.

Sprawdziłam przepis na własnych kubkach smakowych – pychota! Kruchy spód na bazie oleju będę stosować do innych, znanych mi ciast. choć nie należę do grupy wegetarian ani wegan to często korzystam z twoich przepisów bo nie tylko są zdrowe ale i smaczne. Smakują nie tylko mi ale również mojemu “mięsożernemu” mężowi. Pozdrawiam serdecznie.