Drukuj

Szarlotka migdałowo-orzechowa

Rozmiar

Składniki

Spód:

Przygotowanie

  1. Z mąki, płatków owsianych, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto.
  2. Rozwałkować je na duży cienki placek wyłożyć nim dno formy do taty lub tortownicę o średnicy 23-24 cm.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25-30 minut.
  4. W międzyczasie obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka włożyć do garnka, wlać sok z cytryny i smażyć przez około 10 minut, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać rodzynki, cynamon, wanilię i skrobię ziemniaczaną, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 – 2 minut. Odstawić z ognia i przestudzić.
  5. W tym czasie w garnku podgrzać syrop klonowy do momentu uzyskania wodnistej konsystencji, dodać orzechy, płatki migdałowe i wszystko wymieszać.
  6. Podpieczony spód wyłożyć jabłkami, a warstwę jabłek przykryć mieszaniną migdałowo-orzechową.
Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C przez około 30 -35 minut do momentu aż wierzch ładnie się przyrumieni.
  7. Ciasto kroić gdy się wystudzi.

Wskazówki

Zamiast rodzynek czy daktyli do jabłek mozna dodać około 2 łyżek cukru trzcinowego.

Słowa kluczowe : jabłka, migdały, orzechy