Rozpłwający się w ustach piernik z kawą
Piernik z kawą smakuje wybornie. Znika w mgnieniu oka, bo nikt mu się nie oprze. Nie, nie jest to zdrowe ciasto. Ma sporo cukru i białą mąkę, ale co tam ! W mojej diecie jest miejsce na takie słodkości. Nie jem ich na codzień, a tylko od święta. Rozkoszuję się wiec ich smakiem bez wyrzutów sumienia.
Czasami pozwalam sobie zjeść klasyczne, niewegańskie ciasto, żeby potem zminić je na wersję roślinną. Tak też było z tym oto piernikiem z kawą. Zmodyfikowałam przepis pochodzący z rodzinnych stron mojego męża. Zamist masła dodłam olej przepakowy, a zamiast jajek aquafabę (zalewa po ciecierzycy), dzięki której piernik ma przyjemnie chrupiący wierzch i pulchny, sprężysty środek.
Zostawiłam w przepisie miód, lecz jeśli go nie jecie to zamiencie na syrop klonowy. Ja od święta pozwalam sobie na miód (ze sprawdzonego miejsca). I muszę powiedzieć, że piernik na miodzie jest wyjątkowy.
Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić piernik o orzechy, suszoną żurawinę albo suszone śliwki. Natomiast wierzch ciasta możecie pokryć czekoladową polewą.
Jeśli zrobicie to ciasto, nie zapomnijcie napisać mi czy Wam smakowało. Możecie też pochwalić się nim na Instagramie podpisując hasztagiem #ammniamblog i oznaczając mnie, abym mogła Was znaleźć!
Drukuj
Rozpłwający się w ustach piernik z kawą
Składniki
2 szklanki jasnej mąki pszennej lub orkiszowej
200 ml płynnego miodu lub syropu klonowego
1/2 – 2/3 szklanki jasnego, drobnego cukru
1 opakowanie przyprawy piernikowej (20–27 g)
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mocnej kawy (espresso)
1/4 szklanki aquafaby (zalewa po ciecierzycy z puszki)
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
- Gorącą kawę wymieszać z miodem lub syropem klonowym
- Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i przyprawę do piernika, wymieszać.
- Wlać olej, aquafabę i zmiksować.
- Następnie wlać kawę wymieszaną z miodem i zmiksować na gładką, dosyć rzadką masę.
- Wlać sok z cytryny i wymieszać.
- Masę przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (o wym. 28 cm x 8,5 cm).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ℃.
- Piec około 50-55 minut, do suchego patyczka.
Notatki
- Jeśli chcesz, żeby piernik był mniej słodki dodaj mniej cukru.
- Do środka masy możesz dodać jeszcze bakalie.
- Piernik można polać polewą czekoladową i posypać orzechami.
Słowa kluczowe: piernik z kawą
Czy taki piernik z kawą może zjeść dziecko ?
Moje (7, 12 lat) jedzą. Nie jest tej kawy tak dużo w tym cieście. Ale nie znam oficjalnych zaleceń dietetycznych. Muszę to sprawdzić.
Pani Magdo, pisze w sprawie postu dr. Dąbrowskiej. Czy przyprawy naturalne jak chili, pieprz, papryka słodka można jeść jeśli na opakowaniu pisze ze zawierają śladowe ilość, mleka, glutenu, jajek itp?
Nie ma to znaczenia, bo są to śladowe ilości.
Aquafabę można zastąpić jajkami? Iloma? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam, Kasia
Można. Proszę podać adres mailowy to prześlę oryginalny przepis.
kasia11k11@interia.eu . Bardzo, bardzo dziękuję!
Mali wysłany 🙂
Czy mogę prosić o oryginalny przepis? Mój adres mailowy: rozmaryn16@interia.pl
Chodzi o jajka ?. Nie wykluczam też wykonania wersji powyższej lub mieszanej. Pozdrawiam, Beata
Wysłałam 🙂
Bardzo proszę o oryginalny przepis z jajkami, mój e-mail sookrotka@tlen.pl Dziękuję 🙂 pozdrawiam Ewa :0
Ewo, przepis wysłany.
Dziękuję bardzo ze przepis 🙂 Ewa
Bardzo proszę o przepis z jajkami, dziękuję. e-mail irenka444@gmail.com
A w wersji bezglutenowej jakich mąk użyć?
Piernik wygląda obłędnie. Przepis zapisany do wypróbowania jeszcze przed nadchodzącymi Świętami 🙂
Proszę o oryginalny przepis z jajkami na adres: mikaol@list.pl.
Proszę bardzo o przepis z jajkami 🙂