Prosta zupa-krem z marchewki i soczewicy
Przygotowałam dla was banalnie prosty przepis na zupę-krem z marchewki i soczewicy. Jest to tak zwana zupa kryzysowa, czyli taka którą robi się zazwyczaj wtedy, gdy trzeba coś zjeść, a lodówka i półki w kuchni świecą pustkami.
Do jej przygotowania będziecie potrzebować tylko 5 składników i przyprawy, które raczej powinniście mieć w domu. Zupa jest sycąca i pożywna. Smakuje pysznie z razowymi grzankami i jogurtem kokosowym. My lubimy posypać ją jeszcze jakimiś nasionami albo posiekanymi orzechami i natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Lubicie takie proste przepisy ? Jeśli tak, to dajcie koniecznie znać, wtedy będzie ich więcej 🙂
Smacznego i na zdrowie.
Zupa-krem z marchewki i soczewicy
- Porcja: 4 1x
Składniki
600 g marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego startego imbiru (możesz zastąpić go suszonym w mniejszej ilości),
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki kurkumy
5 szklanek wody lub bulionu warzywnego
sól
oliwa
Do podania: razowe grzanki, pestki słonecznika, posiekana natka pietruszki, jogurt kokosowy
Przygotowanie
- W dużym garnku zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodać starty imbir, kolendrę i kumin, smażyć około 1-2 minuty.
- Następnie dodać obraną i pokrojoną w niedbałą kostkę marchew i całość zalać 5 szklankami wrzątku.
- Po około 5 minutach gotowania dodać przepłukaną wcześniej soczewicę. Gotować do momentu aż marchewka i soczewica będą miękkie. Na koniec całość zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą.
- W razie potrzeby, gdyby zupa była za gęsta dodać nieco wody.
- Podawać z razowymi grzankami, kleksem kokosowego jogurtu, posiekaną natką i ziarnami słonecznika lub płatkami migdałowymi.
Notatki
Jeśli chcecie, żeby zupa była bardziej pikantna dodajcie więcej imbiru lub doprawcie chilli. Możecie też do podsmażenia cebuli i czosnku użyć oliwy z chilli.
Słowa kluczowe: marchewka, soczewica