fbpx Drukuj

Zupa-krem z marchewki i soczewicy

Powiększ

Składniki

600 g marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego startego imbiru (możesz zastąpić go suszonym w mniejszej ilości),
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki kurkumy
5 szklanek wody lub bulionu warzywnego
sól
oliwa

Do podania: razowe grzanki, pestki słonecznika, posiekana natka pietruszki, jogurt kokosowy

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zeszklić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodać starty imbir, kolendrę i kumin, smażyć około 1-2 minuty.
  2. Następnie dodać obraną i pokrojoną w niedbałą kostkę marchew i całość zalać 5 szklankami wrzątku.
  3. Po około 5 minutach gotowania dodać przepłukaną wcześniej soczewicę. Gotować do momentu aż marchewka i soczewica będą miękkie. Na koniec całość zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą.
  4. W razie potrzeby, gdyby zupa była za gęsta dodać nieco wody.
  5. Podawać z razowymi grzankami, kleksem kokosowego jogurtu, posiekaną natką i ziarnami słonecznika lub płatkami migdałowymi.

Notatki

Jeśli chcecie, żeby zupa była bardziej pikantna dodajcie więcej imbiru lub doprawcie chilli. Możecie też do podsmażenia cebuli i czosnku użyć oliwy z chilli.

Słowa kluczowe: marchewka, soczewica

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x