Pieczone szparagi z posypką pistacjowo-cytrynowo-bazyliową
Sezon szparagowy rozpoczęty, a więc trzeba z niego korzystać na całego. Dzisiaj przygotowałam dla was bardzo prosty i przepyszny sposób na zielone szparagi. Musicie koniecznie spróbować. Mówię wam – niebo w gębie.
Pieczone szparagi z posypką pistacjowo-cytrynowo-bazyliową to bardzo proste danie, które można potraktować jako przystawkę lub dodatek do dania głównego. Jest pyszne np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Do tego można dodać jakieś kotleciki ze strączków, kiszoną kapustę, sałatkę z zielonych liści (np. szpinaku) z sosem winegret i pyszny wiosenny obiad gotowy.
Takie upieczone szparagi można również pokroić na mniejsze części i wymieszać z ugotowaną komosą ryżową albo brązowym ryżem czy bulgurem, dodać posypkę, ewentualnie nieco oliwy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać i gotowe.
Pieczone szparagi z posypką pistacjowo-cytrynowo-bazyliową
Składniki
pęczek zielonych szparagów
1–2 ząbki czosnku
1,5 -2 łyżki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz
Posypka:
20 gram wyłuskanych pistacji drobno posiekanych
skórka z 1 cytryny (najlepiej obrać ją za pomocą specjalnego obieraka do cytrusów) drobno pokrojonych
3–4 łyżki posiekanej drobno świeżej bazylii
Przygotowanie
- Szparagi dokładnie umyć, osuszyć i odłamać ich zdrewniałe końce, włożyć do miski.
- Dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dużą szczyptę soli i wymieszać za pomocą dłoni.
- Tak przygotowane szparagi położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 °C.
- Piec 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotować posypkę; wymieszać ze sobą pistacje, skórkę z cytryny i bazylię.
- Upieczone szparagi wyjąć z piekarnika i wyłożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać posypką pistacjowo-cytrynowo-bazyliową.
Notatki
W wersji dla niecierpliwych szparagi można zgrillować na patelni zamiast je piec.<br>
Posypka pistacjowo-cytrynowo-bazyliowa to moja wariacja gremolaty, która w klasycznej wersji składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. <br>
Moja wersja ma orzechy, ale nie ma czosnku. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do niej również drobniutko posiekany świeży czosnek.<br>
Zachęcam was również do wypróbowania tego dania z klasyczną gremolatą. Też będzie pysznie.
Słowa kluczowe: szparagi