Drukuj

Pieczone szparagi z posypką pistacjowo-cytrynowo-bazyliową

Powiększ

Składniki

pęczek zielonych szparagów
12 ząbki czosnku
1,5 -2 łyżki oliwy
sok z cytryny
sól
pieprz

Posypka:
20 gram wyłuskanych pistacji drobno posiekanych
skórka z 1 cytryny (najlepiej obrać ją za pomocą specjalnego obieraka do cytrusów) drobno pokrojonych
34 łyżki posiekanej drobno świeżej bazylii

Przygotowanie

  1. Szparagi dokładnie umyć, osuszyć i odłamać ich zdrewniałe końce, włożyć do miski.
  2. Dodać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dużą szczyptę soli i wymieszać za pomocą dłoni.
  3. Tak przygotowane szparagi położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego na 190 °C.
  4. Piec 15-20 minut.
  5. W międzyczasie przygotować posypkę; wymieszać ze sobą pistacje, skórkę z cytryny i bazylię.
  6. Upieczone szparagi wyjąć z piekarnika i wyłożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać posypką pistacjowo-cytrynowo-bazyliową.

Notatki

W wersji dla niecierpliwych szparagi można zgrillować na patelni zamiast je piec.<br>
Posypka pistacjowo-cytrynowo-bazyliowa to moja wariacja gremolaty, która w klasycznej wersji składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej. <br>
Moja wersja ma orzechy, ale nie ma czosnku. Jeśli macie ochotę, możecie dodać do niej również drobniutko posiekany świeży czosnek.<br>
Zachęcam was również do wypróbowania tego dania z klasyczną gremolatą. Też będzie pysznie.

Słowa kluczowe: szparagi

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x