Kotlety z ciecierzycy

Kacper uwielbia te kotlety. Pochłania je w mgnieniu oka zawsze i wszędzie. Robi się je szybko i świetnie nadają się na piknik. Przepis na nie znalazłam w książce  „Rok z makrobiotyką“ Kazimierza  Kłodawskiego. Od tamtej pory często goszczą na naszym stole. Czasami robię  kotleciki w wersji klasycznej, czasami troszkę modyfikuję przepis, dodając inne przyprawy  lub jakieś warzywa, dziś np. dodałam startą marchewkę. Zamiast smażyć, piekę kotlety w piekarniku. To świetna alternatywa dla mięsa. Są przepyszne !

kotlety

Kotlety z ciecierzycy

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 1/2 szklanki ugotowanej i zmielonej ciecierzycy*
  • 1 szklanka ugotowanej i zmielonej kaszy jaglanej
  • 1 starta marchewka 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 zeszklona cebula z czosnkiem,
  • gałka muszkatałowa do smaku sól
  • sos shoyu
  • otręby
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, obtoczyć w otrębach i piec w piekarniku w temperaturze 180 ˚C, na blasze posmarowanej delikatnie oliwą, (żeby się nie przykleiły) aż się przyrumienią, (ok. 20 minut).

2

W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę.

3

Można też usmażyć je na patelni.

4

Podawać z warzywami.

Notatki

*Ciecierzycę moczyć w wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny ok 8 h. Gotować do miękkości w nowej wodzie z dodatkiem zmielonego kminku. Obrać z łusek i zmielić.

kotletyduet

 

Spróbuj również

26
Dodaj komentarz

avatar
17 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Pieczone szparagi z posypką pistacjowo-cytrynowo-bazyliowąMagda GembackaAgnieszka DaczkowskaMagdaula Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kajda
Gość

Witam! Zrobilam te kotlety. Niestety wyszly mi bardzo miekkie, ciezko bylo je chwycic do reki bo sie rozpadaly. Niestety nie przypominaly tych ze zdjecia. Co prawda pyszne byly, ale jednak wolalabym by byly takie jak u Pani na zdjeciu:) co moglam zrobic nie tak?

Kajda
Gość

Dziekuje za odpowiedz. PIeklam w piekarniku i mysle ze to nie wina samego pieczenia tylko moze tego ze faktycznie kasza mogla byc za rzadka. Zostala mi ona z dnia poprzedniego gdy popoludniu Kubus jadl kaszke na deser wiec pewnie tu tkwi problem i moze mąki dałam za mało?:) Moj mąż nie lubi ciecierzycy, ale zrobilam mu te kotleciki nie mowiac ze jest w niej cieciorka i zajadał sie:) dziwni Ci faceci:)

Kika
Gość

Żeby się nie rozpadały wystarczy dodać jajko (jeśli w rodzinie nikt nie ma na nie uczulenia), wtedy nawet mąka kukurydziana nie jest potrzebna. Są pyszne, zwłaszcza maczane w sosie jogurtowym.

Tucharzenka
Gość

przymierzam się do zrobienia tych kotlecików jutro, czy kaszę i ciecierzycę można potraktować blenderem? nie zrobi się z tego koszmarna paćka? nie lubie rozkładać i składać maszynki do mielenia :)

dzieckoziemi
Gość

A sos shoyu do czego? Jako składnik kotletów czy do podania wraz z nimi? Bo nie mam takiego czegoś, ale zrobiłam kotlety bez sosu. I tak są pyyyyszne! :)

kaja
Gość

A jak długo piec te kotleciki i w jakiej temperaturze? (nie wyświetla mi się ta informacja, tekst przepisu jest ucięty)

Ania P
Gość

Wspaniałe! Wczoraj je zrobiłam i faktycznie, potrzeba trochę więcej mąki niż w przepisie, ale to można wyczuć, podczas formowania kotlecików . Pycha!

trackback

[…] is here: http://ammniam.dziecisawazne.pl/kotlety-z-ciecierzycy/, but my recipe is a little different because I forgot about a flour and soy sauce… hmmm […]

Lena
Gość

Witam, chciałabym się spytać ile suchej ciecierzycy należy namoczyć i ugotować oraz kaszy około? I na na ile porcji jest przepis? :)
Pozdrawiam, bardzo lubię Pani blog, choć nie mam dzieci, ale odżywiam się wegańsko ;)

dorcia
Gość

co to za sos do tych kotletów,czy bez niego lub czym innym mozna zastapic,czy smak będzie inny…?gdzie kupic ten sos shoyu

Dominika
Gość
Dominika

A czy ciecierzyca jak i soczewica, mogą być z puszki?

Lila
Gość
Lila

Witam,

mam pytanie. Czemu obieramy ciecierzycę z łusek? Czy to konieczne?
Właśnie moje kotlety są w piekarniku, ale dopatrzyłam, że trzeba było zdjąć łuski (czego nie zrobiłam)…

Lidia
Gość
Lidia

Witam, kotlety przepyszne, nawet sie nie rozpadały (choc kaszy nie blendowalam, tylko cieciorkę), nie dodałam sosu, bo unikam pszenicy, obtoczylam je w jajku i otrebach, bo bez jajka otreby sie troche osypywaly i mam jedno “ale”. Kotlety wyszły dosyc suche. Piekłam je w piekarniku. Co mozna zrobic, zeby byly bardziej wilgotne? Czy jak dodam sos, to beda wilgotniejsze? A moze jakis inny sos?

ula
Gość
ula

witam, mam pytanie czy kotlety wyjdą również z surowej ciecierzycy, tylko zmielonej i połączonej z ugotowaną kasza. Czy jest szansa ze upieką się w piekarniku i nie beda surowe ale i zarazem suche na wiór ?

ula
Gość
ula

Witam, to najpyszniejsze kotlety jakie w zyciu jadałam. Zakochałam się w soczewicy. Wspaniały przepis. Mam tylko jedno pytanie, z piekarnika nie wychodzą przyrumienione w ogóle. Piekłam przeszło 30 minut i były blade, aczkolwiek chrupiące. Co nalezy zrobić by wyszły tak pieknie przypieczone jak na zdjęciu ? Usmazyć na patelni ? Tego wolałabym uniknąc. Prosze o porade. Pozdrawiam,

Agnieszka Daczkowska
Gość
Agnieszka Daczkowska

czy mozna czyms zastapic kasze jaglana? Tu, gdzie mieszkam jest niestety niedostepna

Magda Gembacka
Gość

Nie robiłam tych kotletów z inną kaszą niestety. Można ją ewentualnie pominąć, a dodać więcej cieciorki. Konsystencja kotletów będzienieco inna, ale powinny się udać.

trackback

[…] dania głównego. Jest pyszne np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Do tego można dodać jakieś kotleciki ze strączków, kiszoną kapustę, sałatkę z zielonych liści (np. szpinaku) z sosem winegret i pyszny wiosenny […]