Pieczone pomidory pod chrupiącą kruszoną
Wrzesień to czas najlepszych pomidorów, zatem póki można się nimi nacieszyć, spróbujcie koniecznie przygotować to proste danie z ich udziałem. Pieczone pomidory pod kruszonką z pistacji, migdałów, bułki tartej i bazylii rozpływają się w ustach.
Prosto i pysznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Jeśli macie ochotę migdały czy pistacje możecie zamienić na inne orzechy, a zamiast bazylii dodać natkę pietruszki. I to tyle. 🙂
Jeśli przygotujecie to danie, nie zapomnijcie napisać mi czy Wam smakowało. Możecie też pochwalić się nim na Instagramie podpisując hasztagiem #ammniamblog i oznaczając mnie, abym mogła Was znaleźć!

Pieczone pomidory pod chrupiącą kruszoną
- Porcja: 4 1x
Składniki
4–5 dojrzałych soczystych pomidorów
2–3 ząbki czosnku
40 g bułki tartej
40 g migdałów
40 g wyłuskanych pistacji
oliwa Extra Vergine
10 g świeżej bazylii
sól
pieprz
Przygotowanie
- Piekarnik nastawić na 200 °C.
- Pomidory pokroić w 1-centymetrowe plastry i rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce.
- Całość posolić i skropić lekko oliwą, włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut.
- W międzyczasie migdały i pistacje wraz z liśćmi bazylii zmiksować w malakserze na gruby piasek, a następnie wymieszać z bułką tartą. Wlać około 5-6 łyżek oliwy i jeszcze raz wymieszać.
- Czosnek drobniutko pokroić, posypać nim pomidory, a następnie całość pokryć kruszonką bazyliowo-orzechową.
- Zostawić jeszcze w piekarniku na 15-20 minut. Do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni.
- Odstawić na chwilę aż danie lekko przestygnie i podawać.
Słowa kluczowe: pieczone pomidory
Jakie to dobre!!! Następnym razem muszę tylko podwoić składniki na kruszonkę, bo w moim odczuciu mogłoby jej być więcej. Zwłaszcza, że tak świetnie smakuje.
Zastanawiam się czy taka potrawa nadawała by się na obiad jako główny posiłek czy to raczej na drugie taka przystawka? W sumie tą kruszonką można by się najeść chyba?
Myślę, że można to danie potraktowaćjako jeden z elementów obiadu 🙂