4–5 dojrzałych soczystych pomidorów 2–3 ząbki czosnku 40 g bułki tartej 40 g migdałów 40 g wyłuskanych pistacji
oliwa Extra Vergine 10 g świeżej bazylii
sól
pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 200 °C.
Pomidory pokroić w 1-centymetrowe plastry i rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce.
Całość posolić i skropić lekko oliwą, włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut.
W międzyczasie migdały i pistacje wraz z liśćmi bazylii zmiksować w malakserze na gruby piasek, a następnie wymieszać z bułką tartą. Wlać około 5-6 łyżek oliwy i jeszcze raz wymieszać.
Czosnek drobniutko pokroić, posypać nim pomidory, a następnie całość pokryć kruszonką bazyliowo-orzechową.
Zostawić jeszcze w piekarniku na 15-20 minut. Do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Odstawić na chwilę aż danie lekko przestygnie i podawać.
Na tej stronie wykorzystujemy cookie. Aby kontynuować użytkowanie strony (treść poprawnie się wyświetli po akceptacji), zaakceptuj politykę prywatności.
Zgadzam sięPolityka prywatności