Drukuj

Pieczone pomidory pod chrupiącą kruszoną

Powiększ

Składniki

45 dojrzałych soczystych pomidorów
23 ząbki czosnku
40 g bułki tartej
40 g migdałów
40 g wyłuskanych pistacji
oliwa Extra Vergine
10 g świeżej bazylii
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawić na 200 °C.
  2. Pomidory pokroić w 1-centymetrowe plastry i rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce.
  3. Całość posolić i skropić lekko oliwą, włożyć do piekarnika i piec około 20-25 minut.
  4. W międzyczasie migdały i pistacje wraz z liśćmi bazylii zmiksować w malakserze na gruby piasek, a następnie wymieszać z bułką tartą. Wlać około 5-6 łyżek oliwy i jeszcze raz wymieszać.
  5. Czosnek drobniutko pokroić, posypać nim pomidory, a następnie całość pokryć kruszonką bazyliowo-orzechową.
  6. Zostawić jeszcze w piekarniku na 15-20 minut. Do momentu aż kruszonka ładnie się zarumieni.
  7. Odstawić na chwilę aż danie lekko przestygnie i podawać.

Słowa kluczowe: pieczone pomidory

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x