Pasztet z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów

Boskie połączenie kiszonej kapusty z suszonymi pomidorami tym razem w wydaniu pasztetowym.

Dzisiaj krótko – zapraszam na pasztet. Jeśli znacie i lubicie te oto pierożki, pasztecik również pokochacie. Jeśli natomiast nie mieliście jeszcze okazji spróbować pierogów a lubicie kiszoną kapustę  i suszone pomidory ten przepis jest również dla Was :-)

p2

Pasztet z kiszonej kapusty, suszonych pomidorów i kaszy jaglanej

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 1 szklanka posiekanej kiszonej kapusty
  • 1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru trzcinowego
  • sól

Przygotowanie

1

Kaszę jaglaną wypłukać na sitku i przełożyć do rondelka. Zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.

2

W tym czasie zeszklić na oliwie posiekaną drobno cebulę, dodać kiszoną kapustę, suszone pomidory i przecier pomidorowy, wymieszać i dusić przez około 10-15 minut.

3

Następnie warzywa zdjąć z ognia, zblendować na prawie jednolitą masę i wymieszać (już nie blendować) z ugotowaną kaszą jaglaną. Doprawić kminkiem, sola i syropem klonowym.

4

Gotową masę przełożyć do formy keksówki posmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 60 minut.

5

Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy.

6

Można go kroić, gdy całkowicie wystygnie. Najlepszy jest na drugi dzień.

Notatki

Ilość przypraw można zwiększyć według własnego smaku.
Jeśli macie bardzo kwaśną kapustę można ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą.
Gdyby masa była za kwaśna można dodać więcej syropu klonowego lub cukru.
Syrop/cukier można zastąpić startym jabłkiem, które należy dusić wraz z warzywami.

p3

Spróbuj również

33
Dodaj komentarz

avatar
21 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
15 Comment authors
Magda GembackaLidkaAlicjamartaMonika Fikimiki Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
ewelina
Gość
ewelina

Wyglada przepysznie :-) na pewno sie na niego skusze co prawda kamie piersia moje dziecie ale mysle ze kapusta kiszona w takim wydaniu mu nie zaszkodzi :-) pozdrawiam serdecznie :-)

margot
Gość

To ja jestem już kupiona :D

Beata
Gość
Beata

Pani Magdo, uwielbiam Pani przepisy, a mój mąż uwielbia suszone pomidory, dlatego bez wahania sięgnęłam po ten przepis, ale niestety pasztet wyszedł mi strasznie kwaśny :-(

tajemnica
Gość
tajemnica

super przepis, bardzo oryginalny!!! teraz ludzie juz praktycznie o wsyzstkim slyszeli, wiec ciezko sie przebic, no ale ten pasztet dal rade, zaskoczyl i to bardzo milo!! ja lubie tez miesne pasztety, np. kupowany od Henryka kani jest spoko, inne jakos mi nie pasuja

EWELINA
Gość
EWELINA

przepyszny!!!!baaaardzo smakowal :-)

EWELINA
Gość
EWELINA

super po prostu przepyszny!!!dzis robie ponownie bo tamten zniknal blyskawicznie:-) pozdrawiam serdecznie:-)

Kasia
Gość

Brzmi super, mam ochotę zrobić. Tylko mam pytanie o przecier – taki z kartonika, prawda? Płynny?

Kasia
Gość

Dziękuje, zrobię jutro :)

Agata
Gość
Agata

pyszne. dla mnie takie połączenie pierogów, babki ziemniaczanej…nie wiem jak to nazwać, ale przywołuje jakieś znane, nieznane smaki. mniam

margot
Gość

Przepyszny , moja Ada go upiekła na Wielkanoc , nawet ma zdjęcie na moim blogu :)

Kasia
Gość
Kasia

Chyba za mało odcisnęłam kapustę, bo trochę był kwaśny. Ale dobry. Jak zlikwiduję tę kwaśność to będzie super. I oto dlaczego wkrótce u nas powtórka :)

hejmen
Gość
hejmen

a dla mnie i tak nic nie przebija pasztetu żurawinowego henryk kania :)

Basia
Gość
Basia

Coś wspaniałego, naprawdę! Mało jest rzeczy, które tak od razu oczarowują :) Mój pasztet był trochę kwaśny, zrobiłam z domowej kapusty, ale niekwaśny nie byłby dobry. Polecam gorąco

kt
Gość
kt

A czy kminek jest niezbędny? Albo czy w ogóle wyczuwalny? Dla mnie smak kminku potrafi zabić danie, więc najchętniej bym go nie dodawała wcale. Może da się czymś zastąpić?

marta
Gość
marta

rewelacja, pyszny i zdrowy, podbił serca mojej rodziny dziękuję za przepis, pozwoliłam umieścić go również u siebie :) http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2015/03/pasztet-z-kiszonej-kapusty-suszonych.html

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Super, bardzo się cieszę, że Wam posmakował :-) Pozdrawiam wiosennie

Tifi
Gość
Tifi

Witam!!
Dziękuję za rewelacyjny przepis. Pasztet zniknął. Dziś robię po raz drugi. Wspaniałe połączenie ” zwykłej” kiszonej kapusty i rewelacyjnych pomidorów. Ja dodałam pestki dyni i zamiast blendera użyłam maszynki do mięsa… Jeszcze raz dziękuję!!!
Może jakiś przepis z przerosniętą cukinią czy kabaczka, bo mam 3 duże sztuki i nie wiem co z tym zrobić?

Magda Gembacka
Gość

Nie ma za co, cieszę się, że smakuje :-)
A z przerośniętej cukinii można zrobić zupę cukiniowo-pistacjową, albo dżem cukiniowo-cytrynowy. Oba przepisy są na blogu :-) Pozdrawiam

Alicja
Gość
Alicja

A czy mogą być suszone pomidory bez oliwy? Np. http://www.bioplanet.pl/pomidory-suszone-bio-150-g—bio-planet,5907814663504,pk100194,p2740,PL

Jak długo taki pasztet może być w lodówce?

Magda Gembacka
Gość

Tak, trzeba je tylko wcześniej namoczyć żeby były miękkie.

Monika Fikimiki
Gość
Monika Fikimiki

Cudowny przepis! Tylko boje sie, ze ciut za plynny mi wyszedl. Przepis stosowalam dokladnie, tyle, ze mieszkam w Hiszpanii i moze skladniki troche inne? Nie wiem…na razie wyszedl z piekarnika i sie “chwieje”…zobaczymy. Buzka

Magda Gembacka
Gość

Mam nadzieję, że wyszedł :-) Jeśli będzie zbyt płynny, to może nie odcisnęłaś kapusty dobrze ? Ja dzisiaj robię :-)

Lidka
Gość
Lidka

Witam. Przedwczoraj znalazłam ten przepis, wczoraj wieczorem już upiekłam pasztet. W prawdzie kroi się nie najlepiej bo jest miękki ale smakowo jest rewelacyjny. Gratuluję pomysłu!

Magda Gembacka
Gość

Dziękuję. Cieszę się, że smakowało :-) Pozdrawiam.