Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami

Dzisiaj propozycja pysznych pierogów. Nadzienie z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów to również świetna pasta na chleb lub sos do kaszy lub makaronu.

Pierogi te „chodziły” za mną już od pewnego czasu. W końcu je zrobiłam i muszę powiedzieć, że zaskoczyły mnie swoim smakiem, tak samo jak mój Trzylatek, który pewnego dnia przytulając się do mnie powiedział: jesteś wspaniałą kobietką mamko :-)
Są przepyszne, a pierogowe nadzienie smakuje równie dobrze na kromce chleba lub w formie nieco rzadszej, jako sos do kaszy czy makaronu.  Dla nas delicje. Mam nadzieję, że i Wam posmakują :-)

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi pomidorami

Drukuj przepis

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej lub orkiszowej razowej (dobrze zmielona)
  • wrzątek
  • Nadzienie:
  • 2 cebule
  • 1,5 szklanki kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 1 szklanka suszonych pomidorów odsciśniętych z oliwy
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/3 łyżeczki kminku mielonego
  • oliwa z oliwek
  • sól

Spróbuj również

  • wiedziałam ,ze będą fajne ,ale one są jeszcze fajniejsze niż sadziłam
    a jakie zdjęcia , cudo

  • Pierożki wyglądają pysznie. Nie pomyślałam jeszcze o takim apetycznym zestawieniu. Będą dla mnie inspiracją!

  • wspanaiłe!!!!!!

  • Magdalena

    Ala :-), ale robisz mi reklamę :-) Dzięki

  • Pochodze z rodziny pierogozercow i oczywiscie ten przepis koniecznie musial byc wyprobowany. Pierogi wyszly jeszcze lepsze niz moznaby sie po niech spodziewac…a moj brat stwierdzil ze te sa nawet lepsze od tych bozonarodzeniowych a to naprwde duzy komplement. Dzieki za swietny przepis…Pozdrawiam.

  • Magdalena

    Magdo, bardzo się cieszę, że pierogi Wam smakowały. Ja też jestem pierogożercą. Dobre pierogi mogę jeść codziennie :-)

  • Proszę mi powiedzieć ile +- pierogów wychodzi z tego przepisu?

  • Mam pytanie ile potrzeba wrzątku na 200g mąki?Pytam bo nie chce robić dużo a nie ma podanej ilości wody.

  • Magdalena

    Andzia, trudno mi powiedzieć bo zawsze robię na oko. Musisz dolewać po troszkę i wyrabiać ciasto, tak długo, aż będzie elastyczne, miękkie.

  • Pingback: Pasztet z kiszonej kapusty, suszonych pomidorów i kaszy jaglanej | Ammniam()

  • Magda

    Przepis brzmi pysznie, chetnie bym zrobiła – a czy byłabys w stanie podać w przybliżeniu wagowo ile wychodzi tej kapusty i pomidorów? Z góry dzięki, jesli to możliwe :)

  • Magda, jak będę robić to zważę i napiszę :-) Przerzuciłam się na szklanki, bo ciągle psuły mi się wagi :-)

  • Magda

    hehe ;) będę bardzo wdzięczna… pojęcia nie mam, ile tej kapusty kupić ;)
    Będę musiała stoczyć batalię z mężem – wg niego jedyne słuszne pierogi, to ruskie :D

  • PaulaT.

    przepiekne zdjecia!
    zbieram juz pomysły na święta, w zeszłym robiłam klasyczne pierogi z kapustą i grzybami, jesli dobrze pamiętam z tego http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale Twoje mnie zachwyciły! i jeszcze suszone pomidory!! wspomnienie urlopu w Toskanii, w której się totalnie zakochałam… fantastyczny pomysł, w ogóle nowość dla mnie, bo nie robiłam ciasta z razowej mąki i bez jajka… ale się rodzinka zdziwi bo Twoje wyglądają na normalne, ze zwykłej (chyba, że to wina mojego monitora ;) ) no to wyzwanie przede mną :) ależ się cieszę na te suszone pomidorki! :DDD pozdrawiam serdecznie!

  • Paula, mam nadzieję, że będą Ci smakować. Ja je uwielbiam :-)

  • Kasia

    Madziu, czy można do pierogów wykorzystać pomidory suszone, które nie były w oliwie?

  • Kasu, można. Trzeba je tylko wcześniej namoczyć w wodzie, aby były mięciutkie.

  • Kasia

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Trafiłam na Twój blog zupełnie przypadkiem, lecz pozwól, że zagoszczę tu na dłużej. Świetne przepisy… Od ponad roku wraz z rodzinką (córka lekko się buntuje – 14 lat, taki wiek…) zmieniłam diametralnie sposób odżywiania. Twoje przepisy już znalazły się w moim segregatorze, teraz muszę wprowadzić je w życie. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za inspiracje.

  • Super Kasiu. Zapraszam na bloga jak najczęściej :-)

  • Adrienne

    pyszne! zrobiłam. zjedliśmy z Mężem ze smakiem!

  • Super ! :)

  • Pingback: Dramatyczne pytanie. 3 szybkie podpowiedzi | trzyimy()

  • AJS

    Może ma ktoś jakiś pomysł, czym zastąpić kminek w pierogach, czy może tylko go pominąć? Do wielu produktów juz przekonałam męża, ale kminek wyczuje na kilometr i nie zje :/

  • Zamiast kminku możesz dodać majeraknek. Pozdrawiam