fbpx Drukuj

Pasztet z kiszonej kapusty i suszonych pomidorów

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 cebule
1 szklanka posiekanej kiszonej kapusty
1 szklanka pokrojonych suszonych pomidorów odciśniętych z oliwy
150 ml przecieru pomidorowego
1/3 łyżeczki mielonego kminku
12 łyżeczki syropu klonowego lub cukru trzcinowego
sól

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wypłukać na sitku i przełożyć do rondelka. Zalać 1,5 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka.
  2. W tym czasie zeszklić na oliwie posiekaną drobno cebulę, dodać kiszoną kapustę, suszone pomidory i przecier pomidorowy, wymieszać i dusić przez około 10-15 minut.
  3. Następnie warzywa zdjąć z ognia, zblendować na prawie jednolitą masę i wymieszać (już nie blendować) z ugotowaną kaszą jaglaną. Doprawić kminkiem, sola i syropem klonowym.
  4. Gotową masę przełożyć do formy keksówki posmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 60 minut.
  5. Pasztet jest gotowy gdy zacznie odchodzić od formy.
  6. Można go kroić, gdy całkowicie wystygnie. Najlepszy jest na drugi dzień.

Notatki

Ilość przypraw można zwiększyć według własnego smaku.
Jeśli macie bardzo kwaśną kapustę można ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą.
Gdyby masa była za kwaśna można dodać więcej syropu klonowego lub cukru.
Syrop/cukier można zastąpić startym jabłkiem, które należy dusić wraz z warzywami.

Słowa kluczowe: kiszona kapusta, suszone pomidory

35
0
Would love your thoughts, please comment.x