Marmolada daktylowo-pomarańczowa
Wystarczy połączyć ze sobą daktyle, pomarańcze i dodać do tego odrobinę kakao. Tylko tyle. I już możemy cieszyć się pyszną, aromatyczną marmoladą, która uzależnia. To świetna alternatywa dla owocowych marmolad z dużą ilością cukru. Kolejny dowód na to, że może być zdrowo i pysznie.
Marmoladę można wykorzystać jako nadzienie do drożdżówek, naleśników, można przełożyć nią piernik, zjeść na ciepłej grzance czy gofrach albo dodać do porannej owsianki czy kaszy jaglanej. Możliwości jest wiele. Każda wspaniała. Zatem zróbcie sobie i rozkoszujcie się smakiem. Polecam !
DrukujMarmolada daktylowo-pomarańczowa
Składniki
3 szklanki suszonych daktyli,
4 duże pomarańcze,
Skórka z dwóch pomarańczy,
1–2 łyżki dobrej jakości naturalnego kakao,
szczypta soli,
1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie).
Przygotowanie
Daktyle namoczyć na noc w dwóch szklankach wody.
Na drugi dzień zmiksować je wraz z wodą w której się moczyły na gładki mus.
Pomarańcze obrać, pozbyć się grubszych białych włókien, pokroić je w kostkę i włożyć do garnka, razem z pomarańczową skórką z dwóch pomarańczy.
Całość dusić bez przykrycia na małym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności można dolać nieco wody.
Po tym czasie dodać do pomarańczy daktylowy mus, kakao, wanilię i szczyptę soli.
Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut.
Następnie całość zmiksować za pomocą blendera tzw. żyrafy na gładko.
Gotową marmoladę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcecie je dłużej przechowywać należy poddać je pasteryzacji.
Słowa kluczowe: daktyle, pomarańcze
Też robię z całych pomarańczy i daktyli , u mnie do piernika i do mazurka najczęściej to idzie , uwielbiam
cudooowna! serio, zachwyciłam się nią 🙂 tak naturalna i świąteczna, z całą pewnością zrobię <3
bardzo lubię robić przetwory. do tej pory robiłam pomarańcze w prostszy sposób niestety z cukrem.. na pewno wypróbuję Twój przepis. tylko mam jedno pytanie. czy marmolada straci dużo w swym smaku i zapachu jeśli nie dodam skórki pomarańczowej? niestety nie mam dostępu do ekologicznych pomarańczy więc skórki wolała bym nie dodawać. Może dodać wtedy coś innego?
Nie robiłam tej marmolady bez skórki, ale podejrzewam, że po prostu pomarańczowy smak bez skórki będzie subtelniejszy. Może można spróbować świeżą skórkę zamienić na suszoną ?
Cieszę, że Ci śię podoba 🙂 Jak zrobisz to koniecznie daj znać jak smakowała 🙂
Super. też dodajesz kakao ? Fajnie podkręca smak pomarańczy 🙂
[…] załączonych zdjęciach widzicie drożdżowe ślimaki z marmoladą daktykowo-pomarańczową, ale możecie przygotować je również z zupełnie innym nadzieniem. W wersji świątecznej fajna […]
Jaka ilośc marmolady wychodzi z podanych w przepisie proporcji???
Niecałe 3 słoiczki 500 ml 🙂
witam. wlasnie mocze daktyle i jutro bede robic wg przepisu. podpinam sie pytania. czyli wyjdzie mi troche wiecej niz 1 kilogram marmolady tak?