Drukuj

Marmolada daktylowo-pomarańczowa

Rozmiar

Składniki

3 szklanki suszonych daktyli,
4 duże pomarańcze,
Skórka z dwóch pomarańczy,
12 łyżki dobrej jakości naturalnego kakao,
szczypta soli,
1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie).

Przygotowanie

Daktyle namoczyć na noc w dwóch szklankach wody.
Na drugi dzień zmiksować je wraz z wodą w której się moczyły na gładki mus.
Pomarańcze obrać, pozbyć się grubszych białych włókien, pokroić je w kostkę i włożyć do garnka, razem z pomarańczową skórką z dwóch pomarańczy.
Całość dusić bez przykrycia na małym ogniu około 30 minut od czasu do czasu mieszając. W razie konieczności można dolać nieco wody.
Po tym czasie dodać do pomarańczy daktylowy mus, kakao, wanilię i szczyptę soli.
Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 5 minut.
Następnie całość zmiksować za pomocą blendera tzw. żyrafy na gładko.
Gotową marmoladę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcecie je dłużej przechowywać należy poddać je pasteryzacji.

Słowa kluczowe : daktyle, pomarańcze