Drożdżowe ślimaki z nadzieniem nie tylko na święta

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i proste drożdżówki- drożdżowe ślimaki, które znikają w mnieniu oka. Śmiało mogą zagościć na świątecznym stole obok innych wypieków. Ale równie dobrze można przygotować je w zwykły, nieświąteczny dzień. Sprawdzą się na podwieczorek czy drugie śniadanie.

Na załączonych zdjęciach widzicie drożdżowe  ślimaki z marmoladą daktykowo-pomarańczową, ale możecie przygotować je również z zupełnie innym nadzieniem. W wersji świątecznej fajna będzie masa makowa, nadzienie orzechowo-daktylowe albo daktylowo-cynamonowe. W lecie drożdżówki te warto zrobić z budyniem jaglanym i malinami, a jesienią z koniecznie z  jabłkami.

slimaki_duet

Drożdżowe ślimaki z dyniowym puree

Drukuj przepis
Porcje: 10-12

Składniki

  • 1 szklanka maki pszennej lub orkiszowej razowej drobno mielonej,
  • 1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej (typ (550),
  • 6 g drożdży suszonych,
  • 1/2 szklanka purèe z dyni,
  • 1/2 szklanka mleka kokosowego tłustego (u mnie Real Thai),
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
  • marmolada daktylowo-pomarańczowa lub inne dowolne nadzienie.

Przygotowanie

1

Wymieszać ze sobą mąki, drożdże i cukier.

2

W garnku lekko podgrzać mleko kokosowe i dodać je do suchych składników wraz z purèe z dyni. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto.

3

Włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h).

4

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x30 cm (mniej więcej),

5

Rozsmarować na nim nadzienie, zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę i ostrym nożem pokroić na 2,5 cm plastry.

6

Rozłożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30–40 minut.

7

Po tym czasie ślimaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 °C na 15-20- minut.

slimaki4

Spróbuj również

  • dorota

    Pani Magdo, ponieważ często korzystam z Pani przepisów i ufam Pani wiedzy proszę mi powiedzieć, jak Pani przygotowuje kasze i płatki przed gotowaniem. Czy je Pani namacza, czy nie? Ja już zupełnie zgłupiałam czytając o kwasie fitowym. Mam 9-miesięcznego synka i dbam o jego dietę. I chyba za dużo czytam;)

  • Cześć Doroto, ja nie namaczam przed gotowaniem kasz ani płatków. Namaczam z reguły orzechy, ale też nie zawsze. Ja nie przejmuję się tym kwasem zbytnio :)

  • Margot

    Magda kusisz , taki maja piękny kolor , a skład też . Madzia a jak trzymają świeżość?

  • Alciu, dzięki :) Jeśli chodzi o świeżość to trudno mi powiedzieć, bo u nas nigdy nie doczekują następnego dnia – takie z nas łasuchy :)

  • dorota

    Dziękuję za odpowiedź:)

  • Monika Fikimiki

    Cudo! Jutro chce robic..Czy moge zastapic drozdze w proszku swiezymi?

  • :) Ja zawsze robię z suszonych drożdży, ale można je zastapić świeżymi. Tyle tylko, że trzeba ich dać więcej około 25 g i zrobić zaczyn wcześniej :-)

  • Teresa

    mam pytanie, nie mam musu dyniowego – czy mozna go czyms zastapic??

  • tak, puree z gotowanej marchewki