Majonez z orzechów nerkowca
Dzisiaj przepis na majonez bez jaj. Zdecydowanie lżejszy niż klasyczny. Ciekawy dodatek nie tylko na święta.
Niektórzy nie wyobrażają sobie kuchni bez majonezu. Ja zdecydowanie do takich osób nie należę, wolę lekkie dressingi na bazie winegret czy awokado. Są jednak takie dania, które wymagają dodatku majonezu i wtedy robię majonez bez jaj np. taki 🙂
Majonez z orzechów nerkowca
Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez 2 godziny),
2 średnie, ugotowane, ciepłe ziemniaki,
1,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego np. sojowego, ryżowego,
2 łyżeczki musztardy,
1 mały zmiażdżony ząbek czosnku,
4-5 łyżek soku z cytryny,
2-3 łyżeczki suszonej cebuli,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól/ sos sojowy dobrej jakości,
2-3 łyżki dobrej jakości oleju (opcjonalnie).
Wszystkie składniki zmiksować na gładki sos. Gdyby był zbyt gęsty dodać jeszcze nieco mleka roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą/ sosem sojowym, sokiem z cytryny. Przechowywać zamknięty w słoiku w lodówce.
Smacznego !
Wskazówki:
- Sok z cytryny w całości lub w części można zastąpić octem jabłkowy.
- Ilość przypraw można modyfikować według własnego gustu.
- Majonez można wzbogacić dodając do niego świeży koperek, szczypiorek.
- Świetny do sałatki jarzynowej, kanapek ect.
Ile majonezu wychodzi z tego przepisu i jak długo można go przechowywać?
Magda , jak ja bym chciała być twoja bliską sąsiadką , o matko co przepis to piszczę z zachwytu
Ala, iło mi bardzo. Zapraszam do Warszawy. Ja chętnie zostanę Twoją sąsiadką i też będę wpadać na Twoje pyszności 🙂 Pozdrawiam
Gosiu, wychodzi około 2 szklanek majonezu. Można przechowywać go w lodówce około 3 dni.
Zapraszam do akcji „Wegańska Wielkanoc”:
vegespot.pl/akcje/46/weganska-wielkanoc
Akcja opóźniona w tym roku, ale mimo tego zapraszamy do dodania Wielkanocnych przepisów wegańskich.
Serdecznie pozdrawiam, i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych 🙂
NO to się spóźniłam 🙁
Ja też chcę być Twoją sąsiadką 😉
Majonez wyszedł obłędny ! 🙂 Co prawda nie miałam suszonej cebulki ale i bez niej przepysznie smakuje. Nie przypuszczałam, że gałka muszkatułowa nada mu taki ciekawy smak 🙂 No i nie miałam mleka roślinnego ale pomyślałam sobie, że jeśli robi się mleko z orzechów nerkowca to po prostu na początku zmiksowałam orzechy z małą ilością wody dodając jej potem żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Właśnie zajadam się sałatką pisząc ten komentarz 🙂
Dziękuję za Twojego bloga 🙂
Neta, nie ma za co 🙂 Pozdrawiam
[…] Mleko z nerkowców Majonez z nerkowców […]
[…] np. z wegańskim majonezem i natką pietruszki lub […]
[…] towarzystwie majonezu z nerkowców z dodatkiem świeżego koperku smakują wyśmienicie. Można podać je również z innym sosem […]