Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami

Przedstawiam Wam danie wigilijne, które wywodzi się z tradycji świątecznych rodziny mojego męża. Pierwszy raz jadłam je jakieś 10 lat temu i od pierwszego kęsa pokochałam :-)

Przepis  zmieniłam na  swoją modłę. W oryginale, ziemniaki  zapieka się w śmietanie. Ja uczyniłam z tego wersję wegańską – zdrowszą i mniej tuczącą ;) Mam nadzieję, że będzie Wam smakować :-)

ziemniakizgrzybami

Pieczone ziemniaki nadziewane suszonymi grzybami

Drukuj przepis

Składniki

  • 6 - 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 60 g suszonych grzybów (podgrzybki)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki, rozmaryn

Przygotowanie

1

Farsz grzybowy: Suszone grzyby dokładnie przepłukać, aby pozbyć się piasku. Zalać wodą i odstawić na noc. Na drugi dzień ugotować je do miękkości. Odcedzić, ostudzić i zmielić z podszkoną wcześniej cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2

Ziemniaki: Ziemniaki obrać, umyć, ściąć wierzchołki (z jednej strony większy, który będzie kapelusikiem, z drugiej strony mniejszy, aby ziemniaki można było postawić) i ostrożnie wydrążyć (zapomocą zwykłej łyżeczki lub łyżeczki do wydrążania i wykrawania). Następnie ziemniaki natrzeć solą, zewnętrzną część posmarować niewielką ilością oliwy, napełnić grzybowym farszem i przykryć ściętym wcześniej ziemniaczanym wierzchołkiem. Ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 oC do momentu aż będą miękkie (około 60 minut). Podawać np. z wegańskim majonezem i natką pietruszki lub rozmarynem.

Notatki

Przed pieczeniem ziemniaki można podgotować w wodzie około 10 minut. Ważne aby włożyć je do garnka wydrążonym otworem do góry. Podgotowane ziemniaki ostudzić, posmarować oliwą, napełnić farszem i piec w piekarniku, nieco krócej niż ziemniaki surowe.

Spróbuj również

  • Ja robię bardzo podobne ziemniaki , ale nie na święta
    Bardzo apetyczne zdjęcie

  • Alcia, a jak robisz ? :-)

  • Olga

    A czy mogą być zamiast grzybów, pieczarki po prostu?

  • Tak, pieczarkowa wersja też będzie bardzo dobra. Dobry pomysł :-)

  • Kasia

    Smakują pewnie tak dobrze jak wyglądają :) Kolejny raz potwierdza się to, że ziemniak to świetne warzywo do kulinarych eksperymentów.