Letnie danie z fasolki szparagowej, ziemniaków i cukinii
W ostatnim wpisie o moim wakacyjnym gotowaniu wspomniałam Wam o daniu z fasolki szparagowej, ziemniaków i cukinii. Wzbudziło ono Wasze zainteresowanie, więc postanowiłam, że podzielę się z Wami przepisem na nie.
Danie jest bardzo proste i składa się z samych sezonowych warzyw. Można je do woli modyfikować zmieniając proporcje i dodając inne warzywa, które macie akurat pod ręką. Ważnym składnikiem, który uwieńcza danie i sprawia, że smakuje wyjątkowo – jest pasta z wędzoną papryką. Jeśli jej nie macie, możecie zastąpić ją ajwarem (pasta z pieczonej papryki i bakłażana). Danie będzie smakowało nieco inaczej, ale równie wybornie. Na koniec warto dodać jeszcze lekko podprażone płatki migdałowe. Jeść na zimno lub na ciepło. Pycha !
Spróbujcie koniecznie i dajcie znać czy Wam smakowało.
DrukujDanie z fasolki szparagowej, ziemniaków i cukinii
Składniki
5–6 ziemniaków średniej wielkości
40–50 sztuk fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
1 cukinia (15-20 cm dł.)
1 ząbek czosnku
2–3 łyżki pasty z wędzoną papryką Le Papu lub ajwaru
oliwa
sól i pieprz
płatki migdałowe
Przygotowanie
- Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i ugotować w wodzie lub na parze. Odstawić do ostygnięcia.
- Ziemniaki obrać i również ugotować w wodzie lub na parze. Odstawić do ostygnięcia.
- Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a potem na plasterki grubości około 0,5 cm.
- Podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z dwóch stron, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około 2-3 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Ugotowane ziemniaki pokroić w ćwiartki lub ósemki, fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić wszystko do miski.
- Dodać cukinię, pastę z wędzoną papryką lub ajwar. Całość delikatnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi.
Notatki
- Do dania można dodać więcej pasty z papryki wędzonej lub ajwaru, jeśli będzie taka potrzeba.
- Cukinię zamiast smażyć można zgrillować.
Słowa kluczowe: fasolka szparagowa, ziemniaki, cukinia
Pyszne!
Cieszę się, że sanie smakowało 🙂
Bardzo ciekawe połączenie, do tej pory fasolkę jadłam jako dodatek do mięsa i ziemniaków. Jest to coś nowego dla mnie, jednak wygląda bardzo smacznie, na pewno przetestuję przepis, kiedy wróci sezon na fasolkę.
Wow ale pychota 🙂 Ostatnio jadłam cos podobnego własnie jak zamówiłam sobie catering, ale jeszcze miałam mięcho 🙂 Smakowite tez to było.
Z tego co widzę to sporo dobroci 🙂 Planuję własnie coś takiego ugotować, ale znam siebie i wiem własnie ze nie zawsze jest to smaczne, jakby sie chciało. Mój mąż za to to urodzony kucharz wiec moze on coś ugotuje. Potrzebuję też sporo wartosci odzywczych, bo odkąd zaczełam biegać to coś słaba jestem
Dziękuję i polecam. 🙂
Bardzo ciekawy przepis. Chętnie wykorzystam go w moim domu. Mamy dużo warzyw na działce co roku, więc warto je wykorzystywać w kuchni. Zaskoczył mnie dodatek wędzonej papryki. Nigdy nie korzystałam z niej, ale lubię nowe smaki, więc chętnie spróbuję czegoś nowego. Bardzo jestem ciekawa tego dania 🙂
Wygląda super. Na pewno wypróbuję. Dobrze, że wymieniłam meble oraz sprzęt AGD w kuchni, bo w starej już prawie w ogóle nie gotowałam. Teraz wygląda świetnie, więc również posiłki muszą być na poziomie. Haha 😀 No, ale w każdym razie zabieram się za skorzystanie z Twojego przepisu.
Pycha <3
mniam
Szczerze mówiąc mnie najbardziej przypadła do gustu jednak dieta z brokułem. Ogólnie jedzenie jest bardzo wartościowe i faktycznie czuję się o wiele lepiej
no i takie dania to ja bardzo lubie !! 🙂
Wygląda mega 😉 Muszę coś takiego zrobić teraz w weekend
Super 🙂 Wyglada bardzo zachęcająco, ja też lubię eksperymentować z jedzeniem