Kryzysowa zupa pomidorowa – pyszna !
Przygotowałam dla Was przepis na bardzo prostą i przepyszną zupę pomidorową. Aby ją przygotować wystarczy tylko kilka składników, które na pewno macie w domu.
Zupa smakuje wspaniale, a to za sprawą dobrze podsmażonej cebuli, której słodycz cudownie współgra z kwaśnym przecierem pomidorowym. Można podać ją klasycznie – z makaronem lub ryżem. Można też pójść o krok dalej i zrobić mieszankę ryżowo-kalafiorową z dodatkiem posiekanych orzechów i natką pietruszki. W takim duecie pomidorowa nabiera charakteru i smakuje jeszcze lepiej.
Moi Drodzy, trzymajcie siędzielnie w te trudne dni epidemii. Dbajcie o siebie i swoich bliskich. Zdrówka !
Drukuj
Kryzysowa zupa pomidorowa – pyszna !
- Porcja: 4-6 1x
Składniki
2 duże cebule
mały kawałek selera korzeniowego lub 1 łodyga selera naciowego
2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
1–2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub syropu klonowego
sól
pieprz
olej rzepakowy
Ryż z kalafiorem:
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
1 szklanka startego na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojonego kalafiora
natka pietruszki
sól, pieprz
orzechy włoskie
olej rzepakowy
Przygotowanie
- Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucić do dużego garnka na rozgrzany olej wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, zeszklić.
- Dodać starty na tarce o grubych oczkach seler korzeniowy (lub pokrojony drobno seler naciowy). Smażyć do momentu aż seler zmięknie a cebula będzie złota.
- Następnie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, a całość zalać przecierem pomidorowym i wrzątkiem (750-1000 ml).
- Zmiksować blenderem na gładką zupę. Na koniec dodać cukier (lub syrop klonowy) oraz sól i pieprz do smaku.
Mieszanka ryżowo-kalafiorowa:
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego wrzucić pokrojony drobno kalafior, posolić go, zamieszać i przykryć pokrywką.
- Smażyć od czasu do czasu mieszając aż kalafior zarumieni się i będzie miękki.
- Następnie dodać ugotowany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę aż ryż będzie gorący.
- Na koniec dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i orzechy włoskie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę podawać z 2-3 łyżkami ryżowo-kalafiorowej mieszanki.
Smacznego !
Notatki
- Zupę można lekko zabielić jogurtem.
- Natkę pietruszki można zamienić na koperek, a orzechy włoskie na orzechy laskowe lub słonecznik.
Słowa kluczowe: zupa pomidorowa