Drukuj

Kryzysowa zupa pomidorowa – pyszna !

kryzysowa zupa pomidorowa
Powiększ

Składniki

2 duże cebule
mały kawałek selera korzeniowego lub 1 łodyga selera naciowego
2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty)
12 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub syropu klonowego
sól
pieprz
olej rzepakowy

Ryż z kalafiorem:
1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
1 szklanka startego na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojonego kalafiora
natka pietruszki
sól, pieprz
orzechy włoskie
olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę wrzucić do dużego garnka na rozgrzany olej wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, zeszklić.
  2. Dodać starty na tarce o grubych oczkach seler korzeniowy (lub pokrojony drobno seler naciowy). Smażyć do momentu aż seler zmięknie a cebula będzie złota.
  3. Następnie wyjąć liść laurowy i ziele angielskie, a całość zalać przecierem pomidorowym i wrzątkiem (750-1000 ml).
  4. Zmiksować blenderem na gładką zupę. Na koniec dodać cukier (lub syrop klonowy) oraz sól i pieprz do smaku.

Mieszanka ryżowo-kalafiorowa:

  1. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego wrzucić pokrojony drobno kalafior, posolić go, zamieszać i przykryć pokrywką.
  2. Smażyć od czasu do czasu mieszając aż kalafior zarumieni się i będzie miękki.
  3. Następnie dodać ugotowany wcześniej ryż, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę aż ryż będzie gorący.
  4. Na koniec dodać posiekaną drobno natkę pietruszki i orzechy włoskie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Zupę podawać z 2-3 łyżkami ryżowo-kalafiorowej mieszanki.

Smacznego !

Notatki

  1. Zupę można lekko zabielić jogurtem.
  2. Natkę pietruszki można zamienić na koperek, a orzechy włoskie na orzechy laskowe lub słonecznik.

Słowa kluczowe: zupa pomidorowa