Kokosowa jaglanka z jabłkami i malinami
Poranki są coraz mniej przyjemne – ciemno, szaro, buro…brrr ! Aż żal wychodzić spod kołdry. Żeby nie dać się tej smutnej aurze, rozpieszczamy się jedząc wypasione śniadania. A że uwielbiamy kaszę jaglaną – to właśnie ona ostatnio króluje u nas o poranku.
Bardzo lubię jabłka w towarzystwie kokosa. Nie mogło zatem zabraknąć w naszym śniadaniowym menu jaglanki jabłkowo-kokosowej. Przygotowuję ją w wersji zmiksowanej – w postaci kremu/budyniu, robię też wersję klasyczną (bez miksowania) albo taką kokosową kaszą nadziewam jabłka i zapiekam je. Bez względu na wariant kokosowo-jabłkowej kaszy, często wzbogacam ją o suszone wiśnie albo rodzynki, dodaję też nieco mielonej wanilii. Pycha.
Drukuj
Kokosowa jaglanka z jabłkami i malinami
- Porcja: 2-3 1x
Składniki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka kokosowego (użyłam Real thai)
2 jabłka
garść świeżych malin lub innych sezonowych owoców
2–3 łyżki jasnego syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
- Następnie wsypać ją do garnka, zalać mlekiem kokosowym i gotować do momentu, aż będzie miękka, rozpadająca się i wchłonie mleko.
- W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w grubszą kostkę, przełożyć je do rondelka, dodać szczyptę cynamonu, wlać odrobinę wody i dusić do momentu, aż będą miękkie.
- Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera, dodać syrop klonowy/miód i całość zmiksować na gładki krem.
- Gdyby był za gęsty, można dodać jeszcze nieco mleka kokosowego.
- Na dnie miseczki wyłożyć połowę uduszonych jabłek, na nie wlać krem jaglany. Na wierzch położyć resztę jabłek i świeże maliny.
Notatki
Część mleka kokosowego można zastąpić np. sojowym lub innym roślinnym wzbogaconym o wapń
Słowa kluczowe: kasza jaglana
idealnie kremowa! jaglana w formie budyniu to jeden z moich śniadaniowych faworytów, a i na deser sprawdza się świetnie 🙂
mam pytanie czy można użyć mleka kokosowego które samemu się zrobiło z wiórków kokosowych? nie miałam okazji pić gotowego mleka kokosowego, bo te do których ja mam dostęp mają dodatki które sprawiają, że od razu odkładam je na półkę sklepową 😉 mam zamiar zrobić wersję z pieczonym jabłkiem – fajne urozmaicenie 🙂
Można użyć domowego 🙂
Można użyć domowego 🙂
mam dokładnie tak samo 🙂
Miseczki „wymiecione do spodu” – mega pyszny deser! Świetny sposób na jaglankę 🙂
Super. Cieszę się, że smakowało 🙂
nie lubie kupnego mleka kokosowego, smakuje mi domowe z wiorkow kokosowych. Czy z maki kokosowej tez mozna ugotowac mleko i czy nie orientujesz sie jakie sa proporcje. Mam jeszcze jedno pytanie, co z ta kasza jaglana?jak sie ja przygotowywuje?czesto znajduje roznorodne sposoby; ja najpierw podgrzewam w garnku, potem przeplukuje wrzatkiem i zalewam nim ponownie i tak gotuje
Emmo, nigdy nie robiłam mleka kokosowego z kokosowej mąki, więc trudno mi powiedzieć co z tego wyjdzie. A jeśli chodzi o kaszę jaglaną to dobrze ją przygotowujesz 🙂 Ja robię dokładnie tak samo, czasem pomijam prażenie w garnku.
Witam serdecznie,
świetny blog 🙂 Mam pytanie odnośnie kokosowej jaglanki czy można ją przygotować wczesniej i przechowywać?
Cześć 🙂 Można ją przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce 1-2 dni. Trzeba tylko ją przykryć, żeby nie powstała skorupka. Pozdrawiam.
Super! Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Próbuję dalej Twoje przepisy są świetne i przekonują się do nich nawet zagorzali przeciwnicy zdrowego jedzenia. Pozdrawiam serdecznie
Super! Dobra wiadomość 🙂 POzdrawiam
Witam, mnie jakoś kasza jaglana nie smakuje 🙁 ale może Pani napisać jakiej używa kaszy jaglanej bo podobno kasza kaszy nie równa 🙂 Dziękuje
Super. Takie słowa sa jak miód na moje serce 🙂
Pyszna to zamało powiedziane… Przepysznie obłędna jaglanka?
Dzień dobry ! Czy jabłka można zastąpić gruszką??? Moje dzieci niestety nie zjedzą jabłka zapiekanego 🙁
Dzień dobry, oczywiście, że można. Smak będzie nieco inny, ale równie dobry 🙂
jak można zrobić mleko z mąki?! przecież to bez sensu. wyjdzie klej do tapet i na pewno nie będzie to dobrze smakowało.
A czy wie Pani jak zrobić mleko kokosowe z pasty kokosowej firmy Krukam? Pozdrawiam
Niestety nie, nigdy nie robiłam.