Kokosowa jaglanka z jabłkami i malinami

Poranki są coraz mniej przyjemne – ciemno, szaro, buro…brrr ! Aż żal wychodzić spod kołdry. Żeby nie dać się tej smutnej aurze, rozpieszczamy się jedząc wypasione śniadania. A że uwielbiamy kaszę jaglaną – to właśnie ona ostatnio króluje u nas o poranku.

Bardzo lubię jabłka w towarzystwie kokosa. Nie mogło zatem zabraknąć w naszym śniadaniowym menu jaglanki jabłkowo-kokosowej.  Przygotowuję ją w wersji zmiksowanej – w postaci kremu/budyniu, robię też wersję klasyczną (bez miksowania)  albo taką kokosową kaszą nadziewam jabłka i zapiekam je. Bez względu na wariant kokosowo-jabłkowej kaszy, często wzbogacam ją o suszone wiśnie albo rodzynki,  dodaję też nieco mielonej wanilii. Pycha. 

kokosowa kasza jaglana

Kokosowa jaglanka z jabłkami i malinami

Drukuj przepis
Porcje: 1-2

Składniki

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego (użyłam Real thai)
  • 2 jabłka
  • garść świeżych malin lub innych sezonowych owoców
  • 2-3 łyżki jasnego syropu klonowego lub ksylitolu

Przygotowanie

1

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.

2

Następnie wsypać ją do garnka, zalać mlekiem kokosowym i gotować do momentu, aż będzie miękka, rozpadająca się i wchłonie mleko.

3

W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w grubszą kostkę, przełożyć je do rondelka, dodać szczyptę cynamonu, wlać odrobinę wody i dusić do momentu, aż będą miękkie.

4

Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera, dodać syrop klonowy/ksylitol i całość zmiksować na gładki krem. Gdyby był za gęsty, można dodać jeszcze nieco mleka kokosowego.

5

Na dnie miseczki wyłożyć połowę uduszonych jabłek, na nie wlać krem jaglany. Na wierzch położyć resztę jabłek i świeże maliny.

kokosowa kasza jaglana

 

Spróbuj również

  • idealnie kremowa! jaglana w formie budyniu to jeden z moich śniadaniowych faworytów, a i na deser sprawdza się świetnie :)

  • mam pytanie czy można użyć mleka kokosowego które samemu się zrobiło z wiórków kokosowych? nie miałam okazji pić gotowego mleka kokosowego, bo te do których ja mam dostęp mają dodatki które sprawiają, że od razu odkładam je na półkę sklepową ;) mam zamiar zrobić wersję z pieczonym jabłkiem – fajne urozmaicenie :)

  • Można użyć domowego :-)

  • Można użyć domowego :)

  • mam dokładnie tak samo :)

  • Aneta

    Miseczki “wymiecione do spodu” – mega pyszny deser! Świetny sposób na jaglankę :)

  • Super. Cieszę się, że smakowało :-)

  • emma

    nie lubie kupnego mleka kokosowego, smakuje mi domowe z wiorkow kokosowych. Czy z maki kokosowej tez mozna ugotowac mleko i czy nie orientujesz sie jakie sa proporcje. Mam jeszcze jedno pytanie, co z ta kasza jaglana?jak sie ja przygotowywuje?czesto znajduje roznorodne sposoby; ja najpierw podgrzewam w garnku, potem przeplukuje wrzatkiem i zalewam nim ponownie i tak gotuje

  • Emmo, nigdy nie robiłam mleka kokosowego z kokosowej mąki, więc trudno mi powiedzieć co z tego wyjdzie. A jeśli chodzi o kaszę jaglaną to dobrze ją przygotowujesz :-) Ja robię dokładnie tak samo, czasem pomijam prażenie w garnku.

  • esia

    Witam serdecznie,
    świetny blog :) Mam pytanie odnośnie kokosowej jaglanki czy można ją przygotować wczesniej i przechowywać?

  • Cześć :) Można ją przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce 1-2 dni. Trzeba tylko ją przykryć, żeby nie powstała skorupka. Pozdrawiam.

  • esia

    Super! Dziękuję za szybką odpowiedź :)
    Próbuję dalej Twoje przepisy są świetne i przekonują się do nich nawet zagorzali przeciwnicy zdrowego jedzenia. Pozdrawiam serdecznie

  • Super! Dobra wiadomość :) POzdrawiam

  • Agata

    Witam, mnie jakoś kasza jaglana nie smakuje :( ale może Pani napisać jakiej używa kaszy jaglanej bo podobno kasza kaszy nie równa :) Dziękuje

  • Daria

    Pyszna to zamało powiedziane… Przepysznie obłędna jaglanka😋

  • Super. Takie słowa sa jak miód na moje serce :-)

  • Aga

    Dzień dobry ! Czy jabłka można zastąpić gruszką??? Moje dzieci niestety nie zjedzą jabłka zapiekanego :(

  • Dzień dobry, oczywiście, że można. Smak będzie nieco inny, ale równie dobry :-)

  • manowce

    jak można zrobić mleko z mąki?! przecież to bez sensu. wyjdzie klej do tapet i na pewno nie będzie to dobrze smakowało.