Drukuj

Kokosowa jaglanka z jabłkami i malinami

kokosowa kasza jaglana
Powiększ

Składniki

1/3 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka kokosowego (użyłam Real thai)
2 jabłka
garść świeżych malin lub innych sezonowych owoców
23 łyżki jasnego syropu klonowego lub miodu

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
  2. Następnie wsypać ją do garnka, zalać mlekiem kokosowym i gotować do momentu, aż będzie miękka, rozpadająca się i wchłonie mleko.
  3. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w grubszą kostkę, przełożyć je do rondelka, dodać szczyptę cynamonu, wlać odrobinę wody i dusić do momentu, aż będą miękkie.
  4. Ugotowaną kaszę przełożyć do blendera, dodać syrop klonowy/miód i całość zmiksować na gładki krem.
  5. Gdyby był za gęsty, można dodać jeszcze nieco mleka kokosowego.
  6. Na dnie miseczki wyłożyć połowę uduszonych jabłek, na nie wlać krem jaglany. Na wierzch położyć resztę jabłek i świeże maliny.

Notatki

Część mleka kokosowego można zastąpić np. sojowym lub innym roślinnym wzbogaconym o wapń

Słowa kluczowe: kasza jaglana

21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x