Babka drożdżowa z marchewkowym purée

Przedstawiam Wam wyjątkową babkę drożdżową bez jajek, mleka i masła, słodzoną syropem z agawy. W sam raz dla alergików i tych, którzy unikają spożywania cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Smaczna i zdrowa propozycja na święta i nie tylko.

Babka drożdżowa to coś bez czego trudno jest mi wyobrazić sobie wielkanocne menu. Uwielbiam babkę. Z resztą nie tylko na święta. Z ulubioną herbatą, powidłami, czy dżemem. Pycha.

Do zrobienia tej babki zainspirowała mnie Gosia z Pinkcake, która piecze różne wypieki bez jajek i mleka. Pozmieniałam niektóre składniki, lekko zmodyfikowałam proporcje i wyszła całkiem smaczna babka w cudnym pomarańczowym kolorze. Podaną ilość składników śmiało można podwoić, wyjdzie nam wtedy ładna duża babka klasycznej wielkości (forma o średnicy 24 cm).

baba1

Babka drożdżowa z marchewkowym purée
(przepis na podstawie przepisu z bloga Pinkcake, zmodyfikowany)

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Bez skórki pomaranczowej po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
150 g mąki orkiszowej razowej drobno mielonej typ. 2000,
100 g mąki orkiszowej typ. 550,
5 g drożdży suszonych instant lub 10 g świeżych,
1/3 szklanki ciepłego mleka roślinnego np. ryżowego,
1/2 szklanki purée z marchewki,
65 g syropu klonowego,
50 g oleju nierafinowanego jednonasyconego np. ryżowego, rzepakowego,
skórka z pomarańczy eko,
1 łyżeczka esencji waniliowej lub mielonej wanilii,
szczypta soli.

Mąki wymieszać ze sobą i przesiać przez sito. Jeśli użyjemy drożdży instant należy dodać je bezpośrednio do mąki. Jeśli natomiast użyjemy świeżych drożdży należy zrobić z nich zaczyn¹. Do mąki dodać także sól . Ciepłe mleko²  wymieszać z purée z marchewki³, syropem klonowym i olejem. Całość wlać do mąki, dodać zaczyn (jeśli używamy), skórkę z pomarańczy i wanilię. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Gdyby było zbyt klejące, należy dodać jeszcze trochę razowej mąki. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do natłuszczonej olejem formy. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia (ciasto ponownie ma podwoić swoją objętość) na około 30-40 minut. Następnie ściągnąć folię i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec około 30-35 minut, aż ciasto zarumieni się. Ciasto studzić pierwsze 10 minut w formie, następnie na kratce.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Zaczyn – w miseczce należy rozkruszyć drożdże, zalać  je 2 łyżkami ciepłego mleka, wymieszać do momentu aż drożdże rozpuszczą się, dodać 1 łyżkę mąki, jeszcze raz wymieszać. W razie konieczności dodać jeszcze odrobinę mleka. Ma powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Tak zrobiony zaczyn przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia).
  2. Mleko powinno być ciepłe (o temp. około 40 °C), ale nie gorące, gdyż zbyt wysoka temperatura zabije drożdże i ciasto nie urośnie.
  3. Purée z marchewki – 3-4 marchewki obrać, pokroić w 1-centymetrowe kawałki i zalać wodą. Gotować do miękkości. Odlać wodę, a marchewki zmiksować na gładkie purée.
  4. Ciasta nie można piec zbyt długo, bo będzie wtedy za suche.
  5. Ciasto można ubogacić dużą garść suszonych owoców np. rodzynek lub żurawiny. Należy je wcześniej namoczyć, odsączyć, oprószyć mąką i dodać do ciasta podczas drugiego wyrabiania.
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można nasączyć np. sokiem z pomarańczy. Należy wtedy ciasto ponakłuwać i nasączyć sokiem.
  7. Na zdjęciu ciasto posypane zmielonymi wiórkami kokosowymi.

baba4

Spróbuj również

  • Magda

    Jak tylko zobaczyłam tytuł od razu chciałam zapytać czy taką cudną babkę da się przyrządzić z mąki orkiszowej. I co? Ona JEST z mąki orkiszowej! Skaczę pod sufit z radości :)

  • Ma świetny skład(ta twoja to malutka na te 24 cm babę to z podwójnej tak?)-orkisz ,agawę itd , to jeszcze jest bardzo urodziwa , piękny kolor ma na dokładkę
    a zdjecia to normalnie do zjedzenia , takie minimalistycznie cudne

  • Super przepis!! Zapisujemy :)

  • Magdalena

    Magda, cieszę się, że Ci się podoba. Mam nadzieję, że również będzie Ci smakować :-) Daj znać, jak zrobisz :-)

  • Magdalena

    Dzęki Ala :-) Moją babkę robiłam w formie o średnicy 24 cm, ale z ilości takiej jak w przepisie. Żeby wyszła duża, tak jak słusznie zauważyłaś, należy podwoić ilość składników :-) Pozdrawiam.

  • Magdalena

    Justin&Dorothy dziękuję. Jak zrobicie, dajcie znać, czy Wam smakowała :-)Pozdrawiam

  • Magda , teraz już rozumiem :)))

  • kapitalny kolor :) Dziękujemy za zdjęcie!

  • Magdalena

    wykrywacz-smaku, :-) nie ma za co :-)

  • eFKa

    Zrobiłam na święta. Była pyszna. Ja jadłam ją na sniadanie z powidłami, mój synek na drugie śniadanie lub piowierczorek z owocami. Pycha.
    Aha, piekłam z podwójnej porcji.

  • gabi

    super przepis :-) musiałam troszkę zmienić (użyłam bezglutenowej mąki – gryczanej) i synek miał smaczną kolację :-) jutro znowu piekę, bo już 2/3 nie ma..

  • ewka

    To będzie kilka pytań:)
    1. czy można zrobić z mąki razowej żytnej,lub wymieszanej z pszenną, bo takie mam. Jesli tak to czy coś trzeba zmienić – np długość pieczenia?
    2. syrop z agawy można czymś zastąpić?
    3. czy można użyć zwykłego mleka?
    4. czy do zrobienia puree z marchewki można użyc tego co zostaje z wyciskania marchewki w wyciskarce? jak wtedy z ilością tego?
    5. i bardziej pomysł niz pytanie: przyotowuję dużo soków owocowych i warzywnych w wyciskarce, pewnie można wykorzystać to co zostaje, może jest to pomysł do kolejnych przepisów?

    pozdrawiam i dziękuję za tę cudowną kopalnię inspiracji

  • Nareszcie znalazłam jakąś alternatywę dla mojej córci w związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi :) niestety jest uczulona na laktozę, a chciałabym żeby mogła się zajadać z całą rodziną, nie czując, że coś ją omija. Zabieram, sprawdzę – na pewno będzie pyszna ! :)

  • Martyno, jak zrobisz to daj znać czy wyszła i czy smakowała. Pozdrawiam

  • ewa

    P. Magdo, przypominam o niechlubnych wlasciowsciach syropu z agawy… a juz mialam go kupowac, tylko przypomnialo mi sie ze jednak WCJ chyba go nie polecalo…

  • Tak, Ewo wiem, że agawa nie jest zdrowa.Właśnie przygotowuję posta o zdrowych zamiennikach cukru. Będzie też o agawie. Dzięki o przyomnienie :-)