fbpx Drukuj

Jesienne ciasto dyniowe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej orkiszowej lub pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 1/4 szklanki cukru trzcinowego i 1/4 szklanki ksylitolu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
szczypta soli
1 szklanka purèe z dyni (butternut lub muscat de provance)
około 200 ml szklanki mleka kokosowego pełnotłustego (80 -85%, ja użyłam real thai)
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
1/2 szklanki suszonych wiśni.

Przygotowanie

  1. W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę z cukrem/ksylitolem, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami, a w drugiej dyniowe purèe, z mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny/octem jabłkowym i otartą skórką z pomarańczy.
  2. Następnie połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, wymieszać.
  3. Na koniec dodać suszone wiśnie i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 °C i piec około godziny (do suchego patyczka).
  6. Upieczone i wystudzone ciasto można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać ulubionymi orzecham.

Słowa kluczowe: dynia

24
0
Would love your thoughts, please comment.x