Frytki z selera
Frytki to jedno z tych dań, za którym przepadają dzieci – z resztą nie tylko one – i które standardowo znajduje się w dziecięcym menu we wszelkich jadłodajniach. Niestety nie są zdrowe – pełne szkodliwego tłuszczu – i dzieci zdecydowanie nie powinny ich jeść. Warto zatem przygotować frytki w domu. Zamiast smażyć je na głębokim tłuszczu, lepiej upiec w piekarniku. Można zrobić je nie tylko z ziemniaków, ale również z innych warzyw np. pietruszki, marchewki, batatów albo z selera.
I dzisiaj właśnie zapraszam Was na frytki selerowe, które mają ciekawy, słodkawo-pikantny smak. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym albo keczupem. Ja lubię je z dodatkiem prażonego sezamu.
Często robię mix różnych rodzajów frytek np. ziemniak-seler-marchew, do tego koniecznie duża porcja zielonej sałaty z cytrynowym dressingiem i jestem w raju.
DrukujFrytki z selera
Składniki
1 duży seler,
1 – 2 łyżki oliwy z oliwek,
sól.
Przygotowanie
- Seler obrać, pokroić na półcentymetrowe plastry, a następnie w słupki.
- Wrzucić je do miski, dodać 1-2 łyżki oliwy i za pomocą dłoni wymieszać tak, aby oliwa pokryła każdy słupek selera.
- Dodać sól i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowane kawałki ułożyć jedną warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 30-40 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące.
- W połowie pieczenia frytki należy przemieszać, aby upiekły się z każdej strony.
Notatki
- Przed pieczeniem surowe jeszcze frytki można przyprawić słodką papryką, świeżym lub suszonym tymiankiem, rozmarynem lub innymi ulubionymi przyprawami.
- Frytki selerowe dobrze smakują posypane podprażonym sezamem.
cudne zdjęcia. nie znoszę ziemniaczanych frytek, ale te mnie zaintrygowały :]
Dzięki Karmelitko:) a co do frytek selerowych to trzeba zrobić, moż te Ci posmakują:)-
wyglądają całkiem apetycznie, chętnie spróbuję zrobić
ja przed włożeniem do piekarnika gotuję 5-10 minut na parze i nie trzeba później tak długo piec, i są bardziej miękkie
Olu, dobry patent. Muszę spróbować tak zrobić 🙂
piec z termoobiegiem, czy góra-dół, czy jeszcze jakoś inaczej? nigdy nie wiem
Termoobieg, ale góra-dół też będzie okej 🙂
[…] Kolacja: Sałatka z sałatą rzymską, rukolą, z makaronem z surowej dyni, cząstkami pomarańczy, sok z cytryny, sól Purée z kalafiora z koperkiem Frytki z selera z sosem pomidorowym […]