Drukuj
Frytki z selera
Autor:
Magda
Powiększ
1x
2x
3x
Składniki
1
duży seler,
1
–
2
łyżki oliwy z oliwek,
sól.
Przygotowanie
Seler obrać, pokroić na półcentymetrowe plastry, a następnie w słupki.
Wrzucić je do miski, dodać 1-2 łyżki oliwy i za pomocą dłoni wymieszać tak, aby oliwa pokryła każdy słupek selera.
Dodać sól i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowane kawałki ułożyć jedną warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 30-40 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące.
W połowie pieczenia frytki należy przemieszać, aby upiekły się z każdej strony.
Notatki
Przed pieczeniem surowe jeszcze frytki można przyprawić słodką papryką, świeżym lub suszonym tymiankiem, rozmarynem lub innymi ulubionymi przyprawami.
Frytki selerowe dobrze smakują posypane podprażonym sezamem.
Find it online
:
https://ammniam.pl/frytki-z-selera/
wpDiscuz
8
0
Would love your thoughts, please comment.
x
(
)
x
|
Reply
Insert
Na tej stronie wykorzystujemy cookie. Aby kontynuować użytkowanie strony (treść poprawnie się wyświetli po akceptacji), zaakceptuj politykę prywatności.
Zgadzam się
Polityka prywatności