fbpx Drukuj

Frytki z selera

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 duży seler,
12 łyżki oliwy z oliwek,
sól.

Przygotowanie

  1. Seler obrać, pokroić na półcentymetrowe plastry, a następnie w słupki.
  2. Wrzucić je do miski, dodać 1-2 łyżki oliwy i za pomocą dłoni wymieszać tak, aby oliwa pokryła każdy słupek selera.
  3. Dodać sól i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowane kawałki ułożyć jedną warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 30-40 minut, aż się zarumienią i będą chrupiące.
  5. W połowie pieczenia frytki należy przemieszać, aby upiekły się z każdej strony.

Notatki

  1. Przed pieczeniem surowe jeszcze frytki można przyprawić słodką papryką, świeżym lub suszonym tymiankiem, rozmarynem lub innymi ulubionymi przyprawami.
  2. Frytki selerowe dobrze smakują posypane podprażonym sezamem.
8
0
Would love your thoughts, please comment.x