Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Zamiast klasycznej gotowanej fasolki szparagowej okraszonej bułką tartą, proponuję nieco inną, zdrowszą wersję. Jest banalnie prosta do przygotowania i przepyszna. Idealna na letni obiad lub kolację.

Do przygotowania tego dania można użyć zarówno zielonej jak i żółtej fasolki szparagowej. Można ją ugotować w wodzie albo na parze. Sos będzie najlepszy jeśli zrobicie go ze słodkich, dojrzałych pomidorów. Gdyby jednak był za kwaśny, można dodać do niego odrobinę syropu klonowego albo ksylitolu. Danie będzie wyborne, jeśli na koniec posypiecie go wegańskim parmezanem i/lub posiekanymi, lekko podprażonymi migdałami, albo pistacjami.  Pycha !

Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Drukuj przepis
Porcje: 1

Składniki

  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości słodkie, dojrzałe pomidory
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy
  • świeża bazylia
  • sól
  • wegański parmezan
  • posiekane lekko podprażone migdały

Przygotowanie

1

Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek i ewentualnie przekroić na pół.

2

Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości.

3

W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę.

4

Na patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, a gdy puści swój aromat dodać pomidory.

5

Dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się i powstanie gęsty sos (około 5-7 minut).

6

Na koniec dodać ocet balsamiczny, fasolkę i dusić jeszcze około 3 minut. Doprawić do smaku solą.

7

Gotowe danie włożyć na talerz, posypać wegańskim parmezanem i/lub posiekanymi migdałami i posiekaną bazylią.

Spróbuj również

  • Gosia

    Oj, na pewno zrobię bo wygląda pysznie, swoją drogą ja zamiast bulki tartej po prostu dodaję trochę oliwy i posypuję płatkami jaglanymi i jest pycha. Albo swego czasu robiłam inną opcję z oliwą i orzechami włoskimi. Też pycha. Właśnie się zastanawiałam jak zastąpić ser w pizzy. Czy myślisz że ten wegański parmezan dałby radę, byłoby to zjadliwe?

  • Fajny pomysł z płatkami jaglanymi i orzechami włoskimi :-) Wegański parmeznan nie topi się, więc na pizzy nie sprawdzi się. Do pizzy dobry będzie ser z ziemniaka :-)