Drukuj

Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Powiększ

Składniki

200 g fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
3 średniej wielkości słodkie, dojrzałe pomidory
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżki dobrej jakości oliwy
świeża bazylia
sól
wegański parmezan
posiekane lekko podprażone migdały

Przygotowanie

  1. Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek i ewentualnie przekroić na pół.
    Wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości.
  2. W międzyczasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i pokroić w drobna kostkę.
  3. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, a gdy puści swój aromat dodać pomidory.
  4. Dusić do momentu, aż pomidory rozpadną się i powstanie gęsty sos (około 5-7 minut).
  5. Na koniec dodać ocet balsamiczny, fasolkę i dusić jeszcze około 3 minut. Doprawić do smaku solą.
  6. Gotowe danie włożyć na talerz, posypać wegańskim parmezanem i/lub posiekanymi migdałami i posiekaną bazylią.

Słowa kluczowe: fasolka szparagowa, pomidory

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x