Cukinia w cieście naleśnikowym

Pyszne i proste danie na obiad lub kolację – cukinia w towarzystwie tymianku i czosnku w cieście naleśnikowym.

Dzisiaj mam dla Was propozycję na danie z cukinii. To moje wspomnienie z dzieciństwa. Pierwszy raz jadłam je dawno temu u mojej cioci, potem wprowadziła je do rodzinnego menu moja mama, a teraz robię je również ja. Przepis troszkę zmodyfikowałam, zamieniając białą mąkę na pełnoziarnistą i pozbywając się jajka.
W prawdzie to danie smażone, ale od czasu do czasu można trochę zaszaleć :-)
Cukinia w takiej formie jest pyszne zarówno na ciepło jak i zimno. Świetnie smakuje na razowym chlebku. Spróbujcie koniecznie.

cukiniawciescie1

cukiniawciescie

Cukinia w cieście naleśnikowym

Składniki:
cukinia (najlepiej nie za duża),
suszony tymianek,
zmiażdżony czosnek (ilość uzależniona od tego jak mocno czosnkowe chcemy mieć cukinine).

ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki orkiszowej razowej drobno mielonej lub pszennej pełnoziarnistej,
3 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej,
mleko roślinne i woda gazowana w stosunku 1:1 ( około 1-1,5 szklanki).

 Cukinię umyć i pokroić w plastry (około 2-3 mm). Jeśli ich środek ma dużo pestek, można go wykroić. Następnie plastry cukinii posolić, posypać tymiankiem i natrzeć czosnkiem z obu stron i odstawić na około 15-20 minut.
W tym czasie  z podanych składników zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je do lodówki na 15-20 minut.
Następnie plastry cukinii obtaczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem dobrego oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe cukinie układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło z sałatką ze świeżych pomidorów lub na zimno na razowym chlebku.

Smacznego !

Danie dla maluszka po 12 m.ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc

cukiniawciescie2

Spróbuj również

14
Dodaj komentarz

avatar
8 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Ruloniki z cukinii z pomidorowym hummusem | AmmniamLetnia zupa cukiniowo-pistacjowa z bobem | AmmniamMagda GembackaMamorkiMagdalena Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
gruszka
Gość

Wspaniałe! :) Uwielbiam smażoną cukinię, więc zajadałbym się ze smakiem. A na jakim oleju smażysz? Bo ponoć do smażenia najlepszy jest rzepakowy rafinowany – wytrzymuje wysokie temperatury i nie przypala się tak łatwo.

Domowe Wypieki
Gość

Bombowe !! :)

margot
Gość

Ja robiłam bardzo podobne cukinie i moi mali goście co,,nienawidzą cukinii” zjadali w takim tempie ,że ja nie nadążyłam smażyć:D
Bardzo apetyczne foty , oj bardzo

Emma
Gość

Dawno nie robiłam takiej cukinii, a bardzo zawsze mi smakowała. Muszę wrócić do starych przepisów chyba :) Dzięki za przypomnienie

margot
Gość

tyle samo maki białej i kukurydzianej , sól , trochę przypraw i woda, na bardzo rzadkie ciasto w to maczam cieniutkie plasterki i smażę lub ciasto z maki ciecierzycy , wody , soli i przypraw , tez bardzo rzadkie ciasto

Mamorki
Gość

Czy można zamiast wody gazowanej, dać normalną? Nie pijamy takiej, bo nie mogę, a zastanawiam się, czy zrobi to sporą różnicę w konsystencji ciasta? :-)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Tak, jak najbardziej. Konsystencja ciasta będzie taka sama. Woda gazowana nieco spulchnia dodatkowo ciasto, ale bez niej też będzie okej.

trackback

[…] to jedno z moich ulubionych letnich warzyw. Lubię ją w różnych postaciach np. smażoną w cieście naleśnikowym, w formie placuszków, dżemu, albo nadziewaną kaszą gryczaną i kurkami. Do tej pory nie […]

trackback

[…] Uwielbiam ją w duecie z czosnkiem. Na przemian robię więc cukiniową zupę, makaron, albo cukinię w cieście. I wymyśliłam jeszcze taką oto cukiniową przekąskę – […]