fbpx Drukuj

Cukinia w cieście naleśnikowym

cukinia w cieście

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

cukinia (najlepiej nie za duża),

suszony tymianek,
zmiażdżony czosnek (ilość uzależniona od tego jak mocno czosnkowe chcemy mieć cukinie)

ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki orkiszowej razowej drobno mielonej lub pszennej pełnoziarnistej,

3 łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej,

mleko roślinne i woda gazowana w stosunku 1:1 (około 1-1,5 szklanki)

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć i pokroić w plastry (około 2-3 mm). Jeśli ich środek ma dużo pestek, można go wykroić.
  2. Następnie plastry cukinii posolić, posypać tymiankiem i natrzeć czosnkiem z obu stron i odstawić na około 15-20 minut.
  3. W tym czasie  z podanych składników zrobić gęste ciasto naleśnikowe.
  4. Następnie plastry cukinii obtaczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem dobrego oleju z obu stron na złoty kolor.
  5. Gotowe cukinie układać na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło z sałatką ze świeżych pomidorów lub na zimno na razowym chlebku.

Notatki

Mąkę pełnoziarnistą w części lub całości można zamienić na pszenną/orkiszową jasną.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x