Cieciorella – czyli pyszny i zdrowy krem czekoladowy z ciecierzycy
Jak zapewne wiecie słynny krem czekoladowy uwielbiany przez dzieci i nie tylko to niestety głównie cukier i olej palmowy, a więc same puste kalorie. Choć pyszny, jest po prostu niezdrowy. Warto zatem zamienić go na domowe, zdrowsze smarowidło np. cieciorellę.
Taki domowy krem też może smakować fantastycznie, a przy tym być zdrowym i odżywczym pożywieniem. Dobierając odpowiednio składniki mamy wpływ na to jakie wartości odżywcze będzie zawierał.
Dzisiaj mam dla was przepis na cieciorellę, czyli krem z ciecierzycy. Dzięki niej, a także pozostałym składnikom takim jak – masło migdałowe, daktyle, mleko roślinne fortyfikowane wapniem i kakao, krem bogaty jest m.in. w białko, żelazo, magnez, potas, wapń, kwas foliowy, zdrowe tłuszcze oraz błonnik.
Jest idealny do naleśników, na kanapkę albo do wyjadania prosto ze słoiczka. Oczywiście pamiętajcie o umiarze, w przypadku zdrowych, słodkich alternatyw też jest ważny 🙂
Sprawdzcie też inne czekoladowo-orzechowe smarowidła, które pojawiły się już na blogu – krem fasolowo-bakaliowy i krem z orzechów laskowych.
Smacznego !
Ps. Ostatnio podobną cieciorellę robiłam z moimi dziećmi na rodzinnych warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację Szkołę na Widelcu w Galerii Mokotów. Oprócz niej były też m.in. różowe naleśniki. Polecam wszystkim te warsztaty. Dzięki nim można nie tylko spędzić miło czas z dziećmi, ale również pokazać im zdrowe, pyszne jedzenie. Takie warsztaty są bezpłatne, należy tylko wcześnieij się na nie zapisać. Organizowane są w Warszawie w Galerii Mokotów i Arkadii przy GRAND KITCHEN.
A już w listopadzie będę miała przyjemność poprowadzić takie warsztaty wspólnie ze Szkołą na Widelcu, tak że bądźcie czujni i czekajcie na informacje o zapisach 🙂
DrukujCieciorella – czyli pyszny i zdrowy krem czekoladowy z ciecierzycy
Składniki
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
1 i 1/2 szklanki suszonych daktyli
1 szklanka mleka sojowego z wapniem
3–4 łyżki masła migdałowego
3 łyżki kakao
ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
szczypta soli
Przygotowanie
- Daktyle namoczyć w ciepłym mleku sojowym aby zmiękły.
- Następnie przełożyć je wraz z mlekiem do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem.
- Jeśli chcecie, aby krem był rzadszy, dolejcie więcej mleka roślinnego.
- Gotową cieciorellę przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.