Krem fasolowo-bakaliowy

Można zrobić z niego trufle, zjeść na kromce świeżego razowego chleba lub wykorzystać jako nadzienie do naleśników.

Po krótkiej przerwie  wracam do Was z przepisem na pyszny i odżywczy krem.
Dzięki zawartości fasoli, orzechów i suszonych owoców bogaty jest w białko, błonnik, flawonoidy, witaminy z grupy B, żelazo, potas, cynk, magnez i wiele innych wartości odżywczych. Koniecznie wypróbujcie :-)

Krem fasolowo-bakaliowy

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
  • 2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka daktyli niesiarkowanych (wcześniej namoczonych)
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek niesiarkowanych (wcześniej namoczonych)
  • 2 - 3 łyżki kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę. Gotowe :-)

Notatki

Z kremu można zrobić trufle, formując niewielkie kulki i obtaczając je w kakao/ karobie

Krem świetnie sprawdza się jako nadzienie do naleśników.

Konsystencję kremu można zmienić, dodając do niego nieco wody lub mleka roślinnego.

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

3
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Monikamargotzielenina Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
zielenina
Gość

też się przymierzam do takiego kremu :) Wygląda pysznie!

margot
Gość

Takie smakołyki to tylko tu *

Monika
Gość
Monika

Ulubione sniadanie mojego syna, tost z kremem czekoladowo-bakaliowym. Dziekuje za przepis i pozdrawiam.