fbpx

Zapisz się na newsletter i pobierz bezpłatnie
6 POMYSŁÓW NA ZDROWE, WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE SŁODKOŚCI

 
Powiadomienia
Powiadom o
guest
41 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
margot
7 lat temu

Domowa Nutella to na bank pyszna- orzechy, daktyle , mniam . Ja tej kupnej nie dałabym rade przełknąć , choć inne kupne: chałwa i sezamki daję radę raz na jakiś czas zjeść 😀
Piękne, apetyczne zdjecia Madzia

p.s ciekawa jestem co tam jeszcze Kacperek sobie zażyczył:D

Joanna
Joanna
7 lat temu

Pani Magdo. Jak Pani radzi sobie z sytuacjami kiedy Pani dziecko chce jeść coś co jedzą inne dzieci? Np. niezdrowe słodycze itp. Ja mam ogromny problem jak odmówić mojemu trzylatkowi czegoś co mają jego koledzy. Trudne są dla mnie sytuacje kiedy jesteśmy gdzieś poza domem np u znajomych a tam dzieci mają pod nosy podsuwane czekoladki, ciasteczka itp. i to przed obiadem. Większość znajomych już uważa mnie za terrorystkę która zabrania dziecku przyjemności. Przeraża mnie niefrasobliwość rodziców jeżeli chodzi o karmienie dzieci ale też chyba nie na miejscu jest pouczanie wszystkich, że to czym karmią dzieci jest niezdrowe. Niestety domowe… Czytaj więcej »

zuzinkas
zuzinkas
7 lat temu

Pyszna, taka sama jak ja robie.. raz z daktylami a czasami ze slodem albo syropem z agawy.. ale daje karob zamiast kakao..

MyOwnWorld
7 lat temu

A ja się zastanawiam jak to zmiksować. Mam blender ręczny czy taki da radę? Czy te orzechy po upieczeniu są bardziej miękkie?

zuzinkas
zuzinkas
7 lat temu

Ja blenduje w zwyklym blenderze 500W i super sobie radzi z orzechami.. powstaje super plynne maslo orzechowe..

Magdalena
Magdalena
7 lat temu

Kozacki przepis! Ja już od 3 lat korzystam z Twoich dobrodziejstw,ale to powali moją pyskolkę-koooocha gorzką czekoladę(ląduje na żelkach,pierniczkach,owocach..-nie zawsze afkors:D) ,kakao gotuję 2xdziennie,a teraz opcja na placuszki i chlebek? ło matko ja Ci kobieto ołtarz wybuduję i każę się modlić normalnie :D.
Dziecko mam bardzo bardzo alergiczne i astma,sama też “produkuję” jej wszystko,ale czekolady nie potrafię jej odmówić i do tego uwielbia orzechy! I znowu ZDROWO wygrało:) Magdaleno-Kocham Cię 🙂

USD
USD
7 lat temu

A czym mozna zastąpić daktyle np suszonymi figami lub morelami ?

Ania
7 lat temu

Zamiast kakao można użyć karobu, daje specyficzny słodkawy posmak. Polecam, przepis super!

alac0852
alac0852
7 lat temu

Ja robię taki krem w wersji z syropem z agawy zamiast daktyli, ale nie omieszkam następnym razem skorzystać z tego przepisu 🙂
Do zuzinkas: ja przed zblendowaniem wszystkich składników mielę orzechy w maszynce do mięsa, potem jest już łatwiej, też nie dysponuję jakimś super-hiper blenderem 😉

zuzinkas
zuzinkas
7 lat temu

Ja robie zamiennie, raz z syropem z agawy raz z daktylami. Super pomysl z maszynka do mielenia miesa ale na blender nie narzekam.. super rozdrabnia orzechy..

Beata
Beata
7 lat temu

Wykonałam to cudo zwykłym blenderem. Doskonałe!!! Dziękuję za super przepis:)

Ewa
Ewa
7 lat temu

Zrobiłam tą nutelle…KOSMOS. Wspaniałe jak dla mnie.Zrobiłam wersję daktyle+ orzechy, i ta wersja dla mnie jest doskonała, później dodałam kakao, i też super, ale mi ta pierwsza wystarczy.
Robię też napój ten z posta wcześniej i też jesteśmy zachwyceni.
Jesteś genialna!!!!

Emma
Emma
7 lat temu

moja corka ma 3,5 latka i nie wie jeszcze co to nutella;) ja tez odpuszczam jak jestesmy u kogos, zazwyczaj glosno mowie o naszych przyzwyczajeniach zywieniowych, jednych inspirujemy a inni uwazaja, ze przeszdzam! cieszy mnie to, ze dla mojej corki luksusem jest swiezy sok z wycisnietych pomaranczy itp
powodzenia Joanno
Magdo, moze kiedys zainspirujesz nas jakimis daniami na przyjecie urodzinowe dziecka, tak aby smakowalo innym dzieciakom, a jednoczesnie zeby bylo zdrowe
pozdrawiam

To minie...
7 lat temu

Dzięki!!!!! Ale ekstra pomysł! Właśnie zrobiłam.

Kasia K.
6 lat temu

Do tej pory robiłam krem tylko czekoladowy (z daktyli i odrobiny mleka), ale teraz zdecydowanie muszę spróbować Twojego! Na pewno dam znać jak wyszło, choć już wiem, że będzie ekstra. Chciałam się jeszcze odnieść do wspomnianego kilka razy syropu z agawy – też byłam nim zachwycona, zastępowałam nim miód w gorących i wymagających płynnej konsystencji przepisach. Aż odkryłam, że ani on tak dobrze przebadany jeszcze nie jest, no i – niekoniecznie robi się go z soku z agawy, jak kiedyś, a z korzenia tejże rośliny, bo tak taniej i można więcej go uzyskać. Że o chemicznym procesie pozyskiwania syropu z… Czytaj więcej »

Emma
Emma
6 lat temu

jesli tak faktycznie jest to czuje sie oszukana, nie pierwszy raz! a jakie to zdrowsze korzenie?

Ania
Ania
6 lat temu

Czy próbował ktoś robić tą nutellę na zwykłym mleku? Uda mi się? 🙂
Nie jesteśmy mlekoprzeciwni, a przepis sam w sobie bardzo mi się podoba i chętnie bym wypróbowała.

max
max
6 lat temu

A czy ktoś próbował wekować taki krem by można było zrobić sobie więcej na zimę?

Joanna
Joanna
5 lat temu

Niestety, dla mnie zbyt orzechowy. Próbowałam dodać więcej kakao, ale i tak smak orzechów przeważa. Zastanawiam się, czy jeśli zmienię proporcje daktyli i orzechów wyjdzie lepiej.

Magda Gembacka
5 lat temu
Reply to  Joanna

Jasne, spróbuj. Jeśli dasz mniej orzechów, a więcej daktyli, na pewno wyjdzie mniej orzechowy 🙂

Ivett
Ivett
5 lat temu
Reply to  Magda

Temat bardzo ciekawy…ja narazie z moim 3,5 latkiem nie wychodzę zbyt czesto( mam drugie prawie 2-letnie i jest z nimi szał) wiec głównie jada w domu a tak jak gdzies idziemy to wybieram te rzeczy, które chciałabym zeby jadł…problem jest ze on probował niektore rzeczy i wie jak smakuja…ja mu ich nie daje ale jak ma okazje je gdzies zjesc to czasami sie domaga np. parówki…boje się co to bedzie jak pojdzie do przedszkola za rok…a jak sobie radzicie z jedzeniem w przedszkolu…same gotujecie czy dzieci jedza przedszkolne jedzonko?

Magda Gembacka
5 lat temu
Reply to  Ivett

Kacperek chodził do przedszkola gdzie menu było zdrowe – dużo warzyw,owoców, kasz, ciemne pieczywo, strączki. W szkole chodzi na szkolne obiady, które po zmianie ustawy6 są całkiem fajne.

L.
L.
4 lat temu

mam pytanie, ponieważ raz używa Pani określenia “skórka”, a raz “łupinka”. Proszę powiedzieć, czy do piekarnika wkładamy już obrane orzechy, czy w łupinie?

Magda Gembacka
4 lat temu
Reply to  L.

Do piekarnika należy włożyć obrane z twardej łupiny orzechy, pokryte brązową skórką

Magdalena Cofała
Magdalena Cofała
4 lat temu
Reply to  zuzinkas

Jaka ilosc tego kremu wychodzi?

Magda Gembacka
4 lat temu

Około 250-300 ml. Dokładnie nie pamietam, bo dawno go nie robiłam 🙂

Kasia Badowska
Kasia Badowska
4 lat temu

zrobiłam z pół porcji..nie spodziewałam się, że wyjdzie takie pyszne! mniam

Magda Gembacka
4 lat temu
Reply to  Kasia Badowska

Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

41
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x