Domowy krem z orzechów laskowych a’ la Nutella

Domowy, zdrowy i pyszny krem z orzechami laskowymi, daktylami i kakao. Bez mleka, cukru, bez pustych kalorii. Fantastyczny do naleśników, kanapek i do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka. Przygotowany specjalnie na prośbę mojego pięciolatka.

A wyglądało to mniej więcej tak:

– Mamo, kupisz mi Nutellę ?
– Nutellę ? A skąd ty znasz Nutellę ?
– Wojtek powiedział, że ciągle je Nutellę
– Aha, rozumiem. I ty też chciałbyś jeść ?
– Tak, kupisz mi ?
– Wiesz co, mogę Ci zrobić, taką domową i zdrową, chcesz ?
– No dobrze to zrób.

Zrobiłam. Domowy, zdrowy krem orzechowo-czekoladowy bardzo zasmakował Kacperkowi i wszedł na stałe do naszego menu. A ja dostaję coraz to nowe zamówienia od mojego synka, ale o tym napiszę Wam innym razem.

krem1

Krem z orzechów laskowych a' la Nutell

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki orzechów laskowych,
  • 1,5 - 2 szklanki suszonych daktyli
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie),
  • 1/4 łyżeczka soli.

Przygotowanie

1

Daktyle namoczyć w wodzie lub mleku (poziom wody lub mleka powinien być prawie równy z poziomem daktyli) i odstawić na kilka godzin, aby zmiękły.

2

Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc jedną warstwę.

3

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piec około 15 - 20 minut do momentu, aż skórki orzechów popękają a orzechy lekko się podprażyły.

4

Następnie wyjąć orzechy z piekarnika, wystudzić i obrać ze skórek za pomocą ściereczki (orzechy położyć na jednej części ściereczki, przykryć je drugą częścią, położyć na niej dłonie i trzeć do momentu, aż większość skórki odpadnie).

5

Tak przygotowane orzechy włożyć do malaksera lub blendera kielichowego i zrobić z nich masło orzechowe.

6

Następnie dodać do niego namoczone daktyle, wraz z wodą w której się moczyły, kakao, wanilię i sól.

7

Wszystko dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.

8

W razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody lub mleka roślinnego, aby uzyskać idealną konsystencję.

9

Gotowy krem przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka. Przechowywać w lodówce do tygodnia.

krem2a 

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

41
Dodaj komentarz

avatar
21 Comment threads
20 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
Magda GembackaKasia BadowskaMagdalena CofałaL.Ivett Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

Domowa Nutella to na bank pyszna- orzechy, daktyle , mniam . Ja tej kupnej nie dałabym rade przełknąć , choć inne kupne: chałwa i sezamki daję radę raz na jakiś czas zjeść :D
Piękne, apetyczne zdjecia Madzia

p.s ciekawa jestem co tam jeszcze Kacperek sobie zażyczył:D

Joanna
Gość
Joanna

Pani Magdo. Jak Pani radzi sobie z sytuacjami kiedy Pani dziecko chce jeść coś co jedzą inne dzieci? Np. niezdrowe słodycze itp. Ja mam ogromny problem jak odmówić mojemu trzylatkowi czegoś co mają jego koledzy. Trudne są dla mnie sytuacje kiedy jesteśmy gdzieś poza domem np u znajomych a tam dzieci mają pod nosy podsuwane czekoladki, ciasteczka itp. i to przed obiadem. Większość znajomych już uważa mnie za terrorystkę która zabrania dziecku przyjemności. Przeraża mnie niefrasobliwość rodziców jeżeli chodzi o karmienie dzieci ale też chyba nie na miejscu jest pouczanie wszystkich, że to czym karmią dzieci jest niezdrowe. Niestety domowe… Czytaj więcej »

zuzinkas
Gość
zuzinkas

Pyszna, taka sama jak ja robie.. raz z daktylami a czasami ze slodem albo syropem z agawy.. ale daje karob zamiast kakao..

MyOwnWorld
Gość

A ja się zastanawiam jak to zmiksować. Mam blender ręczny czy taki da radę? Czy te orzechy po upieczeniu są bardziej miękkie?

zuzinkas
Gość
zuzinkas

Ja blenduje w zwyklym blenderze 500W i super sobie radzi z orzechami.. powstaje super plynne maslo orzechowe..

Magdalena
Gość
Magdalena

Kozacki przepis! Ja już od 3 lat korzystam z Twoich dobrodziejstw,ale to powali moją pyskolkę-koooocha gorzką czekoladę(ląduje na żelkach,pierniczkach,owocach..-nie zawsze afkors:D) ,kakao gotuję 2xdziennie,a teraz opcja na placuszki i chlebek? ło matko ja Ci kobieto ołtarz wybuduję i każę się modlić normalnie :D.
Dziecko mam bardzo bardzo alergiczne i astma,sama też “produkuję” jej wszystko,ale czekolady nie potrafię jej odmówić i do tego uwielbia orzechy! I znowu ZDROWO wygrało:) Magdaleno-Kocham Cię :)

USD
Gość
USD

A czym mozna zastąpić daktyle np suszonymi figami lub morelami ?

Ania
Gość

Zamiast kakao można użyć karobu, daje specyficzny słodkawy posmak. Polecam, przepis super!

alac0852
Gość
alac0852

Ja robię taki krem w wersji z syropem z agawy zamiast daktyli, ale nie omieszkam następnym razem skorzystać z tego przepisu :)
Do zuzinkas: ja przed zblendowaniem wszystkich składników mielę orzechy w maszynce do mięsa, potem jest już łatwiej, też nie dysponuję jakimś super-hiper blenderem ;)

zuzinkas
Gość
zuzinkas

Ja robie zamiennie, raz z syropem z agawy raz z daktylami. Super pomysl z maszynka do mielenia miesa ale na blender nie narzekam.. super rozdrabnia orzechy..

Beata
Gość
Beata

Wykonałam to cudo zwykłym blenderem. Doskonałe!!! Dziękuję za super przepis:)

Ewa
Gość

Zrobiłam tą nutelle…KOSMOS. Wspaniałe jak dla mnie.Zrobiłam wersję daktyle+ orzechy, i ta wersja dla mnie jest doskonała, później dodałam kakao, i też super, ale mi ta pierwsza wystarczy.
Robię też napój ten z posta wcześniej i też jesteśmy zachwyceni.
Jesteś genialna!!!!

Emma
Gość
Emma

moja corka ma 3,5 latka i nie wie jeszcze co to nutella;) ja tez odpuszczam jak jestesmy u kogos, zazwyczaj glosno mowie o naszych przyzwyczajeniach zywieniowych, jednych inspirujemy a inni uwazaja, ze przeszdzam! cieszy mnie to, ze dla mojej corki luksusem jest swiezy sok z wycisnietych pomaranczy itp
powodzenia Joanno
Magdo, moze kiedys zainspirujesz nas jakimis daniami na przyjecie urodzinowe dziecka, tak aby smakowalo innym dzieciakom, a jednoczesnie zeby bylo zdrowe
pozdrawiam

To minie...
Gość

Dzięki!!!!! Ale ekstra pomysł! Właśnie zrobiłam.

Kasia K.
Gość

Do tej pory robiłam krem tylko czekoladowy (z daktyli i odrobiny mleka), ale teraz zdecydowanie muszę spróbować Twojego! Na pewno dam znać jak wyszło, choć już wiem, że będzie ekstra. Chciałam się jeszcze odnieść do wspomnianego kilka razy syropu z agawy – też byłam nim zachwycona, zastępowałam nim miód w gorących i wymagających płynnej konsystencji przepisach. Aż odkryłam, że ani on tak dobrze przebadany jeszcze nie jest, no i – niekoniecznie robi się go z soku z agawy, jak kiedyś, a z korzenia tejże rośliny, bo tak taniej i można więcej go uzyskać. Że o chemicznym procesie pozyskiwania syropu z… Czytaj więcej »

Emma
Gość
Emma

jesli tak faktycznie jest to czuje sie oszukana, nie pierwszy raz! a jakie to zdrowsze korzenie?

Ania
Gość
Ania

Czy próbował ktoś robić tą nutellę na zwykłym mleku? Uda mi się? :)
Nie jesteśmy mlekoprzeciwni, a przepis sam w sobie bardzo mi się podoba i chętnie bym wypróbowała.

max
Gość
max

A czy ktoś próbował wekować taki krem by można było zrobić sobie więcej na zimę?

Joanna
Gość
Joanna

Niestety, dla mnie zbyt orzechowy. Próbowałam dodać więcej kakao, ale i tak smak orzechów przeważa. Zastanawiam się, czy jeśli zmienię proporcje daktyli i orzechów wyjdzie lepiej.

Magda Gembacka
Gość

Jasne, spróbuj. Jeśli dasz mniej orzechów, a więcej daktyli, na pewno wyjdzie mniej orzechowy :-)

Ivett
Gość
Ivett

Temat bardzo ciekawy…ja narazie z moim 3,5 latkiem nie wychodzę zbyt czesto( mam drugie prawie 2-letnie i jest z nimi szał) wiec głównie jada w domu a tak jak gdzies idziemy to wybieram te rzeczy, które chciałabym zeby jadł…problem jest ze on probował niektore rzeczy i wie jak smakuja…ja mu ich nie daje ale jak ma okazje je gdzies zjesc to czasami sie domaga np. parówki…boje się co to bedzie jak pojdzie do przedszkola za rok…a jak sobie radzicie z jedzeniem w przedszkolu…same gotujecie czy dzieci jedza przedszkolne jedzonko?

Magda Gembacka
Gość

Kacperek chodził do przedszkola gdzie menu było zdrowe – dużo warzyw,owoców, kasz, ciemne pieczywo, strączki. W szkole chodzi na szkolne obiady, które po zmianie ustawy6 są całkiem fajne.

L.
Gość
L.

mam pytanie, ponieważ raz używa Pani określenia “skórka”, a raz “łupinka”. Proszę powiedzieć, czy do piekarnika wkładamy już obrane orzechy, czy w łupinie?

Magda Gembacka
Gość

Do piekarnika należy włożyć obrane z twardej łupiny orzechy, pokryte brązową skórką

Magdalena Cofała
Gość
Magdalena Cofała

Jaka ilosc tego kremu wychodzi?

Magda Gembacka
Gość

Około 250-300 ml. Dokładnie nie pamietam, bo dawno go nie robiłam :-)

Kasia Badowska
Gość
Kasia Badowska

zrobiłam z pół porcji..nie spodziewałam się, że wyjdzie takie pyszne! mniam

Magda Gembacka
Gość

Bardzo się cieszę, że smakowało :-)