Ciasto marchewkowo-kokosowe

Na podwieczorek zapraszamy na  ciasto.  W roli głównej  ruda marchewka i śnieżno-białe wiórki kokosowe w towarzystwie skórki pomarańczowej i wanilii.

Było dużo marchewki. Były też wiórki. Powstało zatem ciasto. Smaczne, wilgotne i aromatyczne. Składniki podane są tym razem w szklankach,  bo niestety zepsuła mi się waga.

Ciasto marchewkowo-kokosowe

Drukuj przepis

Składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej (drobno mielonej)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
  • 65 ml oleju ryżowego lub rzepakowego dobrej jakości
  • 130 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka zmielonej wanilii
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • skórka pomarańczowa z 1 dużej pomarańczowej

Przygotowanie

1

Do miski wsypać wiórki kokosowe, przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać.

2

Do drugiej miski wlać syrop klonowy, olej, ocet i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać.

3

Następnie połączyć mieszaninę mokrych składników z suchymi składnikami i wszystko razem wymieszać.

4

Na końcu dodać marchew i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.

5

Piec przez około 1 godz. w temp. 180 °C.

Spróbuj również

34
Dodaj komentarz

avatar
22 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Magda GembackaJaśminaKatarzyna MöckKatarzyna GąskaUrodzinowy post | matki (nie)idealnej zapiski? Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

Wow!!!

Anka
Gość

Bez wagi jest super!!! kto lubi wazyc?:)
Mam tylko jedno pytanie, podchodzilam juz raz do marchewkowego i przypalalo mi sie gora. Jak ustawic piekarnik, zeby bylo dobrze, termoobieg, czy bez? grzanie gora i dolem, dolem gora z boku?:) Dzieki z gory za odpowiedz:)

Kasia
Gość

Czy można użyć mąki gryczanej?

Kasia
Gość

Czy można zamienić mąkę orkiszową na gryczaną? Próbował ktoś?

A.
Gość

Super, moje smaki. Czy syrop z agawy można zastąpić płynnym miodem? Jego cena mnie zabija…

Elvi
Gość

Przepis jest bez jaj, czy zapomniano wspomniec?;)

martyna
Gość

czym mozna zastapic make orkiszowa i w ogole jakakolwiek make razowa? Mieszkam w Peru i tu jest dostepna tylko zwykla biala. Osobno dostepne sa p prazone zarodniki pszenne i otreby, czy przy wypiekach zmiesznie ich z biala maka ma jakikolwiek sens i czy zadziala?
pyt2 Co to jest syrop z agawy i czym go mozna zastapic? o jakiej (mniej wiecej) jest konsystencji.
ogromne dzieki

Mar
Gość

Idealne, Lu będzie zachwycona bo marchewkowe uwielbia, ale z kokosem nie jadła jeszcze:)

biały lis
Gość

Pychota! Już myśle o kolejnym bo tylko okruszki zostały ;]

Mama Alergika
Gość

Świetny przepis na merchewkowe ciasto. Wypróbuję, ale wiórki zastąpię migdałowymi płatkami:), zamiast sody;kamień winny. Dziękuję za inspirację

dzieckoziemi
Gość

Nie mam octu jabłkowego – czy on jest niezbędny? Można go zastąpić czymś bardziej dostępnym na rynku?

honey
Gość

właśnie jemy – cała rodzinka zachwycona! pyyycha!!! :)))))))
kolejny rewelacyjny przepis, który będzie moim ulubionym
DZIĘKI WIELKIE! :) POZDRAWIAMY

Katashyna
Gość

Super. Mam w domu małego alergika i ciągle mam problem z przygotowaniem jakiegoś smakołyku. Na pewno coś tu dla siebie znajdę, a na święta na pewno będzie właśnie to ciasto, tylko my używamy mąki żytniej, również pełnoziarnistej, mam najdzieje, że wyjdzie :) Pozdrawiam

gruszka
Gość

Ciasta marchewkowe są świetne, szczególnie w sezonie na opalanie. Olej rzepakowy (nie wiem czy ryżowy też) jest też bogaty w betakaroten, więc dobrze wpływa na skórę :)

Dagmara
Gość
Dagmara

Wygląda przepysznie. A czy zamiast mleka sojowego można dodać mleko kokosowe?

trackback

[…] Ciasto marchewkowe każdy zna i pewnie każdy lubi. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na ten wypiek. Pierwszy to przepis na niewegańskie ciasto marchewkowe  bez cukru tu (klik), a drugi  na ciasto marchewkowo-kokosowe (klik). […]

Bietka
Gość
Bietka

Witam,
ciasto zrobiłam już dwa razy i dwukrotnie wyszło przepyszne:)
Dziękuję za przepis.

Bietka

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Bardzo proszę. Cieszę się, że ciasto smakuje :-)

trackback

[…] zawsze ten sam tort. Piekłam wegańskie ciasto marchewkowo – kokosowe z przepisu Ammniam KLIK i dekorowałam solidnie kokosową bitą śmietaną od Matki Weganki KLIK. Zależało mi na […]

Katarzyna Gąska
Gość
Katarzyna Gąska

Ciasto wygląda oblednie i jutro będę go robić :) mam pytanie czy należy ciasto piec krócej jeśli będę piekła w tortownicy o średnicy 25cm? Niestety nie mam innej :(

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Ciasto na pewno będzie niższe. Czas pieczenia, mniej więcej będzie taki sam. A może zrób to ciasto z 1 1/2 porcji :-) ?

Katarzyna Gąska
Gość
Katarzyna Gąska

Bardzo dobry pomysł – dziękuję :) dam później znać jak wyszło :)
P.S. Ślicznego masz synka :)

Katarzyna Gąska
Gość
Katarzyna Gąska

Potwierdzam ciasto jest meeega <3

Katarzyna Möck
Gość
Katarzyna Möck

Niedawno skusiłam się na to ciacho i … zakalec, smakuje nieźle mimo wszystko, dlatego wciąż chcę próbować, wierzę, że może smakować lepiej ;) Wprawdzie trochę zmodyfikowałam przepis lekko, tj. zamiast syropu z agawy zmiksowałam migdały bardzo miękkie z mlekiem z owsa, konsystencja była lekko gęstawa lejąca się, ach i zamiast octu z jabłek, dodałam octu winnego, no i klapa. Sody dodałam ile należy, a mimo to nie wyrosło, moim zdaniem wg przepisu jest jej za dużo, wyczuwalna w cieście. Może powinnam zacząć od pytania, jaką pojemność ma Pani szklanka? Ups, a może to moje pytanie jest równe z tym “to… Czytaj więcej »

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Kasiu, ciacho pewnie nie wyszło z powodu tych Twoich zmian. Spróbuj zrobić następnym razem według przepisu, zamiast syropu z agawy można dodać syrop klonowy. Ciasto przed pieczeniem nie jest lejące, raczej gęste :-) Pozdrawiam serdecznie.

Jaśmina
Gość
Jaśmina

Hej! Czy można mąkę orkiszową zastąpić jakąś bezglutenową? Jaką?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Moża podobno mąką gryczaną, chociaż może jej smak być wyczuwalny. Może lepiej pomieszać gryczaną i owsianą bezglutenową ?