Ciasto marchewkowo-kokosowe
Na podwieczorek zapraszamy na ciasto. W roli głównej ruda marchewka i śnieżno-białe wiórki kokosowe w towarzystwie skórki pomarańczowej i wanilii.
Było dużo marchewki wiórków. Powstało zatem ciasto. Smaczne, wilgotne i aromatyczne. Składniki podane są tym razem w szklankach, bo niestety zepsuła mi się waga.
DrukujCiasto marchewkowo-kokosowe
Składniki
2 szklanki mąki orkiszowej razowej (drobno mielonej)
2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
65 ml oleju ryżowego lub rzepakowego dobrej jakości
130 ml syropu klonowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka zmielonej wanilii
2 łyżeczki sody
2 łyżki octu jabłkowego
szczypta soli
skórka pomarańczowa z 1 dużej pomarańczowej
Przygotowanie
- Do miski wsypać wiórki kokosowe, przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać.
- Do drugiej miski wlać syrop klonowy, olej, ocet i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Następnie połączyć mieszaninę mokrych składników z suchymi składnikami i wszystko razem wymieszać.
- Na końcu dodać marchew i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy.
- Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
- Piec przez około 1 godz. w temp. 180 °C.
Słowa kluczowe: Ciasto marchewkowo-kokosowe
Wow!!!
Bez wagi jest super!!! kto lubi wazyc?:)
Mam tylko jedno pytanie, podchodzilam juz raz do marchewkowego i przypalalo mi sie gora. Jak ustawic piekarnik, zeby bylo dobrze, termoobieg, czy bez? grzanie gora i dolem, dolem gora z boku?:) Dzieki z gory za odpowiedz:)
Anka, ja piekę góra-dół, bo mi termoobieg nie działa, ale można piec w termobiegu. A żeby ciasto się nie spaliło to należy je przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, gdy już się ładnie przyrumieni.
Czy można użyć mąki gryczanej?
Czy można zamienić mąkę orkiszową na gryczaną? Próbował ktoś?
Kasiu, nigdy nie robiłam marchewkowego na mące gryczanej. Muszę spróbować i wtedy dam Ci znać 🙂
Super, moje smaki. Czy syrop z agawy można zastąpić płynnym miodem? Jego cena mnie zabija…
Przepis jest bez jaj, czy zapomniano wspomniec?;)
czym mozna zastapic make orkiszowa i w ogole jakakolwiek make razowa? Mieszkam w Peru i tu jest dostepna tylko zwykla biala. Osobno dostepne sa p prazone zarodniki pszenne i otreby, czy przy wypiekach zmiesznie ich z biala maka ma jakikolwiek sens i czy zadziala?
pyt2 Co to jest syrop z agawy i czym go mozna zastapic? o jakiej (mniej wiecej) jest konsystencji.
ogromne dzieki
Idealne, Lu będzie zachwycona bo marchewkowe uwielbia, ale z kokosem nie jadła jeszcze:)
Pychota! Już myśle o kolejnym bo tylko okruszki zostały ;]
Elvi to ciasto bez jajek 🙂
Martyno, mąkę orkiszową, razowa można zastąpić pszenną. Biała mąka też się nada, ale jesli chcesz, żeby ciasto było zdrowsze to śmiało możesz dodać do białej mąki otręby czy zarodki. Jeśli są duże to warto je zmielić. Syrop z agawy to naturalny środek słodzący produkowany w Meksyku z rośliny o nazwie agawa. Jest słodszy niż cukier i ma niski indeks glikemiczny. Zastąpić mozna go miodem lub innym naturalnym słodem.
A. syrop z agawy jak najbardziej można zastąpić płynnym miodem np. wielokwiatowym
Świetny przepis na merchewkowe ciasto. Wypróbuję, ale wiórki zastąpię migdałowymi płatkami:), zamiast sody;kamień winny. Dziękuję za inspirację
Nie mam octu jabłkowego – czy on jest niezbędny? Można go zastąpić czymś bardziej dostępnym na rynku?
Zamiast octu jabłkowego, można użyć sok z cytryny.
Mamo Alergika, proszę bardzo 🙂
właśnie jemy – cała rodzinka zachwycona! pyyycha!!! :)))))))
kolejny rewelacyjny przepis, który będzie moim ulubionym
DZIĘKI WIELKIE! 🙂 POZDRAWIAMY
Super. Mam w domu małego alergika i ciągle mam problem z przygotowaniem jakiegoś smakołyku. Na pewno coś tu dla siebie znajdę, a na święta na pewno będzie właśnie to ciasto, tylko my używamy mąki żytniej, również pełnoziarnistej, mam najdzieje, że wyjdzie 🙂 Pozdrawiam
Ciasta marchewkowe są świetne, szczególnie w sezonie na opalanie. Olej rzepakowy (nie wiem czy ryżowy też) jest też bogaty w betakaroten, więc dobrze wpływa na skórę 🙂
Wygląda przepysznie. A czy zamiast mleka sojowego można dodać mleko kokosowe?
[…] Ciasto marchewkowe każdy zna i pewnie każdy lubi. Na blogu znajdziecie dwa przepisy na ten wypiek. Pierwszy to przepis na niewegańskie ciasto marchewkowe bez cukru tu (klik), a drugi na ciasto marchewkowo-kokosowe (klik). […]
Witam,
ciasto zrobiłam już dwa razy i dwukrotnie wyszło przepyszne:)
Dziękuję za przepis.
Bietka
Bardzo proszę. Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
[…] zawsze ten sam tort. Piekłam wegańskie ciasto marchewkowo – kokosowe z przepisu Ammniam KLIK i dekorowałam solidnie kokosową bitą śmietaną od Matki Weganki KLIK. Zależało mi na […]
Ciasto wygląda oblednie i jutro będę go robić 🙂 mam pytanie czy należy ciasto piec krócej jeśli będę piekła w tortownicy o średnicy 25cm? Niestety nie mam innej 🙁
Ciasto na pewno będzie niższe. Czas pieczenia, mniej więcej będzie taki sam. A może zrób to ciasto z 1 1/2 porcji 🙂 ?
Bardzo dobry pomysł – dziękuję 🙂 dam później znać jak wyszło 🙂
P.S. Ślicznego masz synka 🙂
Potwierdzam ciasto jest meeega <3
Niedawno skusiłam się na to ciacho i … zakalec, smakuje nieźle mimo wszystko, dlatego wciąż chcę próbować, wierzę, że może smakować lepiej 😉 Wprawdzie trochę zmodyfikowałam przepis lekko, tj. zamiast syropu z agawy zmiksowałam migdały bardzo miękkie z mlekiem z owsa, konsystencja była lekko gęstawa lejąca się, ach i zamiast octu z jabłek, dodałam octu winnego, no i klapa. Sody dodałam ile należy, a mimo to nie wyrosło, moim zdaniem wg przepisu jest jej za dużo, wyczuwalna w cieście. Może powinnam zacząć od pytania, jaką pojemność ma Pani szklanka? Ups, a może to moje pytanie jest równe z tym „to… Czytaj więcej »
Kasiu, ciacho pewnie nie wyszło z powodu tych Twoich zmian. Spróbuj zrobić następnym razem według przepisu, zamiast syropu z agawy można dodać syrop klonowy. Ciasto przed pieczeniem nie jest lejące, raczej gęste 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Hej! Czy można mąkę orkiszową zastąpić jakąś bezglutenową? Jaką?
Moża podobno mąką gryczaną, chociaż może jej smak być wyczuwalny. Może lepiej pomieszać gryczaną i owsianą bezglutenową ?