Ciasto makowe z jaglanym budyniem waniliowym i polewą czekoladową
Oto moja ostatnia propozycja świateczna – pyszne ciasto z makiem. Wiem, że to na ostatnią chwilę, ale może jeszcze zdążycie je przygotować na święta. A jeśli nie to przecież można zrobić je na inną okazję, albo i bez okazji, gdy tylko najdzie Was ochota 😉
Mak, budyń i czekolada to trio które bardzo lubię. A takie ciacho śniło mi się ostatnio po nocach, więc w końcu je zrobiłam 😉
Ciasto możecie dodatkowo przełożyć śliwkowymi powidłami albo dżemem wiśniowym. Jeśli nie macie czasu, czy ochoty, możecie nie przekładać go niczym, tylko polać polewą, też będzie dobre.
Enjoy !
DrukujCiasto makowe z jaglanym budyniem waniliowym i polewą czekoladową
Składniki
Powiększ
- ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej pełnoziarnistej
0,5 szklanki mąki orkiszowej/pszennej jasnej, typ 500
1/2 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mleka roślinnego
2/3 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki oleju ryżowego lub rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
budyń:
2/3 szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki mleka roślinnego
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka mielonej wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
1–2 łyżki masła z nerkowców lub orzechów makadamia lub oleju o neutralnym smaku
polewa:
1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (100 g)
1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)
Przygotowanie
Sposób przygotowania ciasta:
- W misce wymieszać ze sobą przesiane mąki, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W drugiej misce wymieszać olej z syropem klonowym i mlekiem.
- Następnie połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać przyprawy i sok z cytryny.
- Wymieszać, wylać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C przez 45- 50 minut, do suchego patyczka.
- Wystudzić i przekroić na pół w poprzek.
- Dolną część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.
Sposób przygotowania budyniu jaglanego:
- Kaszę przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
- Mleko zagotować, wsypać do niego kaszę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż kasza szię rozpadnie, zrobi się gęsta i wchłonie wodę, około 20 minut.
- Do ugotowanej kaszy dodać masło z nerkowców/olej, syrop klonowy, sok z cytryny, wanilię.
- W razie potrzeby dodać nieco więcej tych składników, wg własnego gustu.
- Całość zmiksować na gładki budyń.
- Po chwili budyń wlać na część ciasta znajdującą się w tortownicy i delikatnie przykryć go drugą częścią ciasta.
- Odstawić, aż budyń stężeje i ostygnie.
- Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki czekoladę, postawić na mały ogień.
- Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę.
- Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa.
- Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto i rozprowadzić po całości.
- Posypać wiórkami kokosowymi.
często właśnie wykorzystuję budyń jaglany, jako masę do ciast, świetne ciacho!! 🙂
jest fantastyczne! bardzo pomysłowe, do tego zdrowe i bez wątpienia musi smakować obłędnie 🙂 przepis koniecznie zapisuję, a jak nie wykorzystam teraz to na pewno po świętach, bo trudno jest się powstrzymać by nie zrobić takiego wypieku 🙂
Wesołych Świąt! 🙂
Robiłam niedawno podobne, tylko bez maku. Przepis dałam na wegedzieciaka. Dzisiaj właśnie będę robić ponownie więc dziękuję za inspirację, dodam mak 🙂
ale piękne ciasto
Madzia Wesołych Świąt ż
Dziękuję Alu. Tobie równieź – dobrych, pięknych Świąt 🙂
Ciasto wyglada cudnie od razu bym jadła:-) na pewno wkrótce je zrobię. Pozdrawiam i życzę wesołych Świat!
Melka, zrób i koniecznie daj znać, czy wyszło i czy smakowało 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za życzenia. Tobie również wszystkiego dobrego w Nowym Roku 🙂
Emka nie ma za co 🙂 Pozdrawiam
Ja mam pytanie o ten proszek do pieczenia. Zauważyłam, że po takim zwykłym z supermarketu Adaś dostaje uczulenia. Czy to może być wina fosforanów, może coś czytałaś na ten temat. Myślisz, że taki ze sklepu ekologicznego będzie ok?
Ewo, bardzo możliwe. Spróbuj proszku eko na bazie kamienia winnego i sody oczyszczonej. Pozdrawiam
Niby się ostatnio odchudzam, ale chyba zrobię to ciasto 🙂
Ela, zrób, nie pożałujesz 🙂
Witam,
jestem na dość specyficznej diecie i jedyne mąki jakich mogę używać to mąka gryczana, kokosowa, migdałowa, jaglana, mąka z quinoa plus otręby owsiane.
Czy jest możliwe zrobienie tego ciasta z powyższych mąk (może mieszanka kilku byłaby ok)?
P.s. Mogę też jeść mak oraz wszelkie pestki, sezam, siemię lniane i orzechy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Agnieszko, nie próbowałam robić tego ciasta z mąk bezglutenowych, ale może poeksperymentuję i jak mi wyjdzie to dam znać 🙂
Witam, polecam ciasto. Wykorzystałam przepis i przerobiłam ciasto na tort urodzinowy dla moich alergików (na 3 urodziny) polewając polewą czekoladową. Było nieziemsko pyszne! polecam!!!!
Czadowo ! 🙂
Mam pytanie. Czy ta polewa czekoladowa po schlodzeniu stężeje ? Zastanawiam się czy by nie można ją użyć do posmarowania z zewnątrz tortu ? Pozdrawiam
Monika a czym przekladalas torta?
🙂
Podejrzewam, że masą jaglaną 🙂
Nie ma za co 🙂 Super, że jesteś zadowolona z efektu. Pozdrawiam.
Zrobiłam to ciasto rok temu – pyszne, tylko nie wyszedł mi budyń, tzn rozpływał się. Chciałabym zrobić je ponownie, warto może o cos zadbac robiac budyn, o czymś pamietac. Masz Madziu jakies wskazówki:) Pozdrawiam:)
Gosiu, najważniejszą kwestią jest prawidłowe ugotowanie kaszy jaglanej. Nie powinno zostać tam ani odrobinę wody. Wtedy kasza nie powinna się rozpływać.
przyznam, że nie jestem weteranem kuchni i mam pytanko odnośnie maku – jakoś go powinnam wcześniej przygotować? sparzyć, zmielić?
Z makiem nie trzeba robić nic, tylko dodać go do mąki 🙂
wyszło pysznie! może nie tak pięknie, ale i tak pysznie:) i a’la sernik z dynią i deser migdałowo-jaglany też:) chyba ten ostatni jest jednak moim faworytem. wielkie dzięki!
Super ! Dzięki za dobre wieści 🙂
O i mam odpowiedz. Dzięki ?
Przepis rewelacja!!!!!! Uwielbiam Twojego bloga. Przerobilam również na tarta z tym że zrobiłam cztery warstwy ciasta dwie przełożyłam wybitnym mlekiem kokosowym z owocami a jedną budyniem i pola mam czekolada. Przepyszne wyszło dziękuję ?
Madziu, mak mielony?
Nie, niemielony 🙂
Czy 3 szklanki mleka na 2/3 kaszy to trochę nie za dużo? optymalnie było by 2-2,5 szklanki
Nie jest za dużo. 2-2,5 szklanki też może być 🙂
Czy krem się nada do przełożenia tortu marchewkowego czy jednak smakowo to nie będzie zbyt dobre? 🙂 Mam dosyć tortów oreo czy typowo czekoladowych z awokado. 🙂
Będzie pasować 🙂
Mam pytanie co do maku czy mozna uzyc mielonego? bo ja mam juz mielony kupiony. Mam tez watpliwosci co do konsystencji bo w przepisie nie ma jajek wiec boje sie, ze nie wyjdzie mi to 🙁
Lauro, myślę, że taki mak mielony też będzie okej. A ciasto wyjdzie bez jajek, możesz być spokojna. Ważne, żeby wszystko robić zgodnie z instrukcją i nie pominąc żadnego składnika. 🙂
Czy maku nie trzeba wcześniej jakoś przygotować? Tzn. namoczyc, zmielić?
Już wiem 🙂
Już wiem:)
Mam nadzieję, że ciasto smakowało ? 🙂
Witam, niestety nie widzę przepisu ?