Boczniakówka, czyli zupa z boczniaków
To miały być „flaczki” z boczniaków, a wyszła zupa – boczniakówka, pyszna, sycąca, idealna na rozgrzewkę w chłodne jesienne i zimowe dni.
Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam klasycznych flaków, zdecydowanie zniechęcał mnie ich zapach i sam widok. W kuchni roślinnej mięsne flaki zastępuje się boczniakami, dzięki czemu danie zyskuje zupełnie nową, ciekawą jakość. Chciałam przygotować swoją wersję tego dania, poszperałam więc w internecie, przejrzałam różne przepisy na boczniakowe flaczki i zrobiłam je po swojemu.
Ich smak przypominał mi moją ulubioną zupę z dzieciństwa, a mężowi do głowy nie przyszło, że to flaczki, tylko bardzo dobra zupa, taka trochę grzybowa, a trochę grochowa. Zatem danie to nazwałam – boczniakówką 🙂
Jeśli je przygotujecie, to koniecznie dajcie znać jak wasze smakowe wrażenia. 🙂
Boczniakówka, czyli zupa z boczniaków
- Porcja: 4 1x
Składniki
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 duża marchewka lub dwie mniejsze
1 mała pietruszka
kawałek selera korzeniowego (około 50 g)
1 łodyga selera naciowego
3 ziemniaki
250 g boczniaków
3 łyżki brązowego ryżu
2–3 gałązki świeżego lubczyku,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
1 suszony grzybek (np. prawdziwek),
1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka sosu sojowego,
sól
pieprz.
Notatki
- Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju rzepakowym w dużym garnku.
- Dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, paprykę słodką i wędzoną oraz suszony grzybek. Całość zamieszać i smażyć około 2 minut.
- Po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy. Smażyć trzy minuty.
- Następnie dodać ryż, lubczyk i całość zalać wrzątkiem (1,5 l).
- Po około 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w paski boczniaki.
- Gotować do momentu aż wszystkie warzywa i ryż będą miękkie (około 20-30 minut).
- Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek, sól i pieprz. Całość wymieszać. Gotowe!
Słowa kluczowe: boczniaki