Drukuj

Boczniakówka, czyli zupa z boczniaków

Rozmiar

Składniki

1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 duża marchewka lub dwie mniejsze
1 mała pietruszka
kawałek selera korzeniowego (około 50 g)
1 łodyga selera naciowego
3 ziemniaki
250 g boczniaków
3 łyżki brązowego ryżu
23 gałązki świeżego lubczyku,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
1 suszony grzybek (np. prawdziwek),
1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka sosu sojowego,
sól
pieprz.

Wskazówki

  1. Cebulę wraz z  czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na oleju rzepakowym w dużym garnku.
  2. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, paprykę słodką i wędzoną oraz suszony grzybek. Całość zamieszać i smażyć około 2 minut.
  3. Po chwili dodać pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy. Smażyć trzy minuty.
  4. Następnie dodać ryż, lubczyk i całość zalać wrzątkiem (1,5 l).
  5. Po około 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojone w paski boczniaki.
  6. Gotować do momentu aż wszystkie warzywa i ryż będą miękkie (około 20-30 minut).
  7. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek, sól i pieprz. Całość wymieszać. Gotowe!

Słowa kluczowe : boczniaki