Babeczki bez pieczenia z wiśniami i czekoladą
Dzisiaj mam coś dla miłośników czekolady – przepis na babeczki bez pieczenia z wiśniami i czekoladą. Pyszny i prosty deser, który możecie wykonać wspólnie z dziećmi.
Babeczki są bardzo słodkie, więc jedna absolutnie wystarczy, żeby zaspokoić apetyt na coś słodkiego 🙂
Do przygotowania spodu babeczek zamiast orzechów laskowych, możecie użyć pistacji, migdałów lub innych orzechów, które akurat macie w domu. Natomiast wiśnie możecie zamienić na maliny lub truskawki. Jeśli korzystacie z mrożonych owoców, po ich rozmrożeniu starannie odsączcie je z wody, zanim wylądują na orzechowo-owisanym spodzie.
Przed podaniem wyjmijcie je z lodówki i odczekajcie około 30 minut.
Jeśli je zrobicie, koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowały 🙂
I zachęcam Was do obejrzenia mojej transmisji FB LIVE – Rozmowy przy jedzeniu. W ostatnim odcinku rozmawiam z moim gościem o cukrze w diecie i relacjach ze słodyczami. Bardzo ciekawa rozmowa 🙂
DrukujBabeczki bez pieczenia z wiśniami i czekoladą
Składniki
Spód:
100 g orzechów laskowych lekko podprażone i obrane ze skórki
75 g zwykłych płatków owsianych
1 szklanka daktyli suszonych
Nadzienie:
wiśnie mrożone (wcześniej rozmrożone) lub świeże (około 30-36 sztuk)
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 70 % dobrej jakości
(150 g)
160 ml mleka roślinnego
płatki migdałowe do ozdoby
Przygotowanie
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut aż zmiękną.
- Orzechy zmiksować wraz z płatkami owsianymi na drobny piasek.
- Następnie dodać dokładnie odciśnięte z wody daktyle i całość zmiksować do uzyskania zwartej, dosyć zbitej masy.
- Masą wypełnić dno i boki foremek na babeczki wyłożone papilotkami.
- Na środku każdego spodu położyć 3-4 wiśnie (można je pokroić w połówki).
- Do rondelka wlać mleko roślinne i dodać połamane kostki czekolady, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu aż czekolada rozpuści się i powstanie gęsta jednolita masa.
- Następnie tak przygotowaną czekoladą wypełnić foremki na babeczki. Wierzch udekorować płatkami migdałowymi. Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć babeczki do lodówki.
Zjawiskowe
p.s ja wykorzystam ten przepis na świąteczne mazurki 🙂
Dziękuję Alu 🙂 I dobry pomysł z tym mazyrkiem 🙂
Uwielbiam i zawsze szukam przepisów na słodkości, w których wprawdzie nie ma wielu składników, ale są dobrej jakości:) Babeczki wyglądają obłędnie :)Czy można czymś zastąpić mleko roślinne przy rozpuszczeniu czekolady?
Pozdrawiam,
Asia
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Mleko można zastąpić dowolnym mlekiem ewentualnie wodą 🙂
Przepis w sam raz dla studentki bez piekarnika 😀
Pozdrawiam,
Dokłdanie 🙂 Pozdrawiam również.
Super przepis! Wyglądają przepysznie. Szczególnie ta twarda czekolada na górze wydaje się smakowita. Zresztą, wszystko jest lepsze z czekoladą 😀 Ich nawet nie trzeba jakoś mocno ozdabiać, bo są ładne same w sobie.