fbpx Drukuj

Babeczki bez pieczenia z wiśniami i czekoladą

Powiększ

Składniki

Spód:
100 g orzechów laskowych lekko podprażone i obrane ze skórki
75 g zwykłych płatków owsianych
1 szklanka daktyli suszonych

Nadzienie:
wiśnie mrożone (wcześniej rozmrożone) lub świeże (około 30-36 sztuk)
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 70 % dobrej jakości
(150 g)
160 ml mleka roślinnego

płatki migdałowe do ozdoby

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut aż zmiękną.
  2. Orzechy zmiksować wraz z płatkami owsianymi na drobny piasek.
  3. Następnie dodać dokładnie odciśnięte z wody daktyle i całość zmiksować do uzyskania zwartej, dosyć zbitej masy.
  4. Masą wypełnić dno i boki foremek na babeczki wyłożone papilotkami.
  5. Na środku każdego spodu położyć 3-4 wiśnie (można je pokroić w połówki).
  6. Do rondelka wlać mleko roślinne i dodać połamane kostki czekolady, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu aż czekolada rozpuści się i powstanie gęsta jednolita masa.
  7. Następnie tak przygotowaną czekoladą wypełnić foremki na babeczki. Wierzch udekorować płatkami migdałowymi. Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć babeczki do lodówki.
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x