Babeczki bez pieczenia z wiśniami i czekoladą

Dzisiaj mam coś dla miłośników czekolady – przepis na babeczki bez pieczenia z wiśniami i czekoladą. Pyszny i prosty deser, który możecie wykonać wspólnie z dziećmi.

Babeczki są bardzo słodkie, więc jedna absolutnie wystarczy, żeby zaspokoić apetyt na coś słodkiego :-)

Do przygotowania spodu babeczek zamiast orzechów laskowych, możecie użyć pistacji, migdałów lub innych orzechów, które akurat macie w domu. Natomiast wiśnie możecie zamienić na maliny lub truskawki. Jeśli korzystacie z mrożonych owoców, po ich rozmrożeniu starannie odsączcie je z wody, zanim wylądują na orzechowo-owisanym spodzie.

Przed podaniem wyjmijcie je z lodówki i odczekajcie około 30 minut.

Jeśli je zrobicie, koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowały :-)

I zachęcam Was do obejrzenia mojej transmisji FB LIVE – Rozmowy przy jedzeniu. W ostatnim odcinku rozmawiam z moim gościem o cukrze w diecie i relacjach ze słodyczami. Bardzo ciekawa rozmowa :-)

Babeczki bez pieczenia z czekoladą i wiśniami

Drukuj przepis
Porcje: 9

Składniki

  • Spód:
  • 100 g orzechów laskowych lekko podprażone i obrane ze skórki,
  • 75 g zwykłych płatków owsianych,
  • 1 szklanka daktyli suszonych.
  • Nadzienie:
  • wiśnie mrożone (wcześniej rozmrożone) lub świeże (około 30-36 sztuk)
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 70 % dobrej jakości
  • (150 g)
  • 160 ml mleka roślinnego
  • płatki migdałowe do ozdoby

Przygotowanie

1

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut aż zmiękną.

2

Orzechy zmiksować wraz z płatkami owsianymi na drobny piasek.

3

Następnie dodać dokładnie odciśnięte z wody daktyle i całość zmiksować do uzyskania zwartej, dosyć zbitej masy.

4

Masą wypełnić dno i boki foremek na babeczki wyłożone papilotkami. Na środku każdego spodu położyć 3-4 wiśnie (można je pokroić w połówki).

5

Do rondelka wlać mleko roślinne i dodać połamane kostki czekolady, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu aż czekolada rozpuści się i powstanie gęsta jednolita masa.

6

Następnie tak przygotowaną czekoladą wypełnić foremki na babeczki. Wierzch udekorować płatkami migdałowymi. Odstawić do ostygnięcia, a następnie włożyć babeczki do lodówki.

Notatki

Orzechy laskowe można zamienić na pistacje lub migdały.
Zamiast foremek na babeczki można użyć formy do muffinek.

Jak uprażyć orzechy laskowe ?
Piekarnik rozgrzać do 175 °C. Orzechy laskowe wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut, aż zacząną intensywnie pachnieć, a skórki popękają. Przestudzone orzechy przełożyć na ściereczkę i stworzyć woreczek. Pocierać je przez szmatkę, pozbywając się w ten spób skórek.

Spróbuj również

6
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MagdajustynaJoanna DudaAla Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ala
Gość
Ala

Zjawiskowe
p.s ja wykorzystam ten przepis na świąteczne mazurki :)

Joanna Duda
Gość

Uwielbiam i zawsze szukam przepisów na słodkości, w których wprawdzie nie ma wielu składników, ale są dobrej jakości:) Babeczki wyglądają obłędnie :)Czy można czymś zastąpić mleko roślinne przy rozpuszczeniu czekolady?
Pozdrawiam,
Asia

justyna
Gość

Przepis w sam raz dla studentki bez piekarnika :D
Pozdrawiam,