A’ la sernik z dynią
Sernik dyniowy – bez pieczenia, bez cukru, nabiału i glutenu. Po prostu niebo w gębie.
Uwielbiam robić zdrowe łakocie. Często gdy podaję je gościom, nie mówię nic o ich składzie. A gdy biorą dokładkę i pytają z czego to ? Robią wielkie oczy, gdy słyszą odpowiedź 🙂
Ach ! Mogłabym mieć małą, uroczą cukierenkę pachnącą pieczonym ciastem i czekoladą, w której sprzedawałabym zdrowe, wegańskie słodkości. A ludzie kupowaliby je przede wszystkim ze względu na ich niepowtarzalny smak.
Lubię sobie czasami pomarzyć 🙂
Drukuj
A’ la sernik z dynią
Składniki
Spód:
1 szklanka orzechów włoskich,
1/2 szklanki miękkich daktyli,
1 łyżeczka kakao lub karobu,
szczypta soli.
Wypełnienie:
2 szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych),
1,5-2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych),
2 szklanki upieczonej dyni,
250 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego,
50 ml soku z pomarańczy,
15 g agaru (roślinny środek żelujący dostępny w sklepach ze zdrową żywnością),
2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
1 łyżeczka zmielonego kadramonu,
1/2 łyżeczki zmielonego suszonego imbiru,
1/2 gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka zmielonej wanilii lub esencji waniliowej,
1/2 łyżeczki soli.
Masa czekoladowa na wierzch:
1,5 dojrzałego awokado,
1/2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych),
5 łyżeczka kakao lub karobu,
1 łyżka masła migdałowego bez dodatków,
szczypta cynamonu
Dodatki: maliny, świeże figi, orzechy
Przygotowanie
- Składniki na spód ciasta zmiksować w robocie kuchennym na lekko klejącą się masę.
- Następnie wyłożyć nią dno tortownicy o wymiarach 18 cm dociskając do dołu.
- Włożyć do lodówki.
- Wszystkie składniki na wypełnienie zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę.
- Następnie przełożyć ją do garnka i zagotować cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.
- Od momentu zagotowania gotować jeszcze 5 minut.
- Gdyby masa była za gęsta należy dodać do niej jeszcze około 50 ml płynu (np. soku pomarańczowego lub wody z namoczonych daktyli lub mleka).
- Następnie gotową masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, przykryć folią spożywczą i odstawić.
- Gdy ciasto nie będzie już ciepłe należy włożyć je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
- Składniki na krem czekoladowy zmiksować i wyłożyć nim wierzch ciasta.
- Na samym końcu ciasto przyozdobić malinami lub innymi świeżymi owocami.
Notatki
Danie dla maluszka po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: A' la sernik z dynią
Piękne marzenia , niech się tobie Magda spełnia , zasługujesz na to jak mało kto , zresztą taka kawiarnia? cukiernia to było coś
A ,,sernik” wygląda rewelacyjnie , kobito jakie ty robisz apetyczne zdjecia ,ach
dumny i wysoki!
piękne ciasto 🙂
zjadłabym taki kawałek
Jaki wysoki Ci wyszedł;) Wygląda obłędnie;)
jestem Twoim zagorzałym fanem a ciasto kosmiczne – dziękuję
Jim, to ja dziękuję. Mam nadzieję, że sernik będzie smakował 🙂
DarkAngelika, dziękuję. No wysoki, na całą wysokość tortownicy 🙂
Soulstrom-everywhere, dziękuję. Nic prostszego, trzeba zrobić i skoszotwać. Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Dziękuję Alcia. A cukiernia, no,no marzy mi się ogromnie. Szukam anioła z kapitałem 😉
Witam,
w jaki sposób upiec dynię?w piekarniku?
pozdrawiam,
Magda
Madziu, Ty już nie marz, tylko bierz się za realizację tych marzeń:) rozglądaj się dokładnie wkoło, otwórz szerzej oczy, na pewno jest sposób:) trzymam kciuki!
Bosz – właśnie zrobiłam ta masę i nie mogę się powstrzymać od próbowania – nie wiem , czy coś zostanie …… PYSZNE!
Wygląda po prostu wspaniale 🙂 Normalnie nie przygotowuję zdrowych słodkości, ale ten Twój sernik kusi ogromnie 🙂
gin,i oto chodzi 🙂 Pozdrawiam
Kochani, nastapiła mała pomyłka. W przepisie ma być 15 g agaru, nie 20 g. Sernik ma wyjść miękki, delikatny nie twardy i zbity. Za pomyłkę najmocniej przepraszam !!!
akurat kakao i wanilia a do tego maliny a w nich fruktoza to nie powiedzialbym ze to zdrowe pozatym taka ilosc orzechow zawiera duzo tluszczy wiec wszystko co jest slodkie i smaczne nie jest zdrowe tak nawiasem mowiac ; )
No niestety nie mogę się z tym zgodzić. Ten deser jest kaloryczny, to fakt, ale nie ma w nim pustych kalorii. Jest zdrowy, tłuszcz w orzechach jest zdrowy, lepszy niż oliwa i inne oleje. Fruktoza w malinach czy w innych owocach też jest zdrowa. Zupełnie inaczej działa na organizm niż taka wyizolowana 🙂
Witam 🙂 Niedługo mój synek ma drugie urodziny i chciałam zrobić ten sernik jako tort czy myśli Pani, że to dobry pomysł? i zastanawiam się jakie owoce pasowałyby zamiast malin bo myślę, że z mrożonymi malinami to nie wyjdzie…a jabłka i gruszki? może Pani mi podpowie? pozdrawiam!
Moniko, tej porze roku to może pomarańcze. Wprawdzie to nie nasze owoce, ale swietnie komponują się z dynią.
dzięki za podpowiedź 🙂 zimą to juz w ogóle zapominam o istnieniu pomarańczy ale to mnie zaispirowało… „zaszaleję” i zrobie pomarańcze + ananas + banan 🙂 może zrobię próbę w ten weekend żeby sie nie okazało w marcu, że nie wyjdzie;) Pozdrawiam!
Monika, zrób próbę i koniecznie daj znać jak wyszło 🙂
ciąg dalszy przygody z tortem 😉 próby nie zdążyłam zrobić bo wyjechałam na weekend i obawiałam się trochę czy wyjdzie mi ten sernik dlatego zrobiłam tort według przepisu z którego korzystałam już rok temu jednak trochę go zmodyfikowałam i zrobiłam nutellę z Twojego przepisu do pokrycia tortu na zewnątrz jako krem – wyszło super całej rodzinie a szczególnie dzieciakom bardzo smakowało 🙂 zrobiłam też trufle bakaliowo-owsiane – PYCHA!! tak więc urodziny udane 🙂
ps. a sernik zrobię na pewno tylko poczekam na sezon malinowy…cudownie, że to już niebawem! 🙂
wlasnie przegladam rozne Pani przepisy szukajac czegos nowego i zdrowego. Mam tylko troche problemow ze skladnikami (mieszkam w Peru). Czym daloby sie zastapic suszone daktyle, ktore tak czesto pojawiaja sie w Pani przepisach? Czy suszone sliwki moglyby sie nadac? Orzechy nerkowca da sie zdobyc, ale tylko slone i nieludzko drogie. Z orzechow sa pekany, brazylijskie, ziemne, wloskie (rzadko) i migdaly. Ktore moglyby zastapic nerkowce?
Martyno, suszone daktyle można zastąpić świeżymi daktylami, albo rodzynkami, suszonymi śliwkami też, ale wszystko zależy od przepisu. Nerkowce natomiast można zastąpić migdałami 🙂 Ach, zazdroszczę tego Peru 😉 Jak się mieszka ? Pozdrawiam serdecznie
Witam czym można zastąpić agar? Żelatyna ? Jeśli tak to w jakiej ilości z góry dziękuję za odpowiedź, super blog 🙂 pozdrawiam
Agar mozna zastąpić żelatyną, ale niestety nie wiem w jakiej ilości, bo nigdy nie używałam żelatyny. Cieszę się, że blog się podoba 🙂
zabieram się do trzech przepisów na raz 😉 ile powinny się namaczać nerkowce i daktyle? Właśnie je zalałam – jak nie zdążysz z odpowiedzią, to będą przez noc 😉
Nerkowce wystarczy namoczyć na około 30 minut, daktyle teżniejwięcej przez tyle, albo do momentu aż będą miękkie. Zdążyłam 🙂
Hej Madzia, dzieki za szybka odpowiedz. Mam tortownice duża ok 28 cm. Czy myślisz ze podwojenie ilości składników będzie w porządku? Wtedy wyjdzie wysoki w miarę?
W trortownicy o średnicy 18 cm wychodzi wysoki, więc z podwójnej porcji, w tortownicy 28 cm powinien też wyjść wysoki 🙂