fbpx Drukuj

A’ la sernik z dynią

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Spód:
1 szklanka orzechów włoskich,
1/2 szklanki miękkich daktyli,
1 łyżeczka kakao lub karobu,
szczypta soli.

Wypełnienie:
2 szklanki orzechów nerkowca (wcześniej namoczonych),
1,5-2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych),
2 szklanki upieczonej dyni,
250 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego,
50 ml soku z pomarańczy,
15 g agaru (roślinny środek żelujący dostępny w sklepach ze zdrową żywnością),
2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
1 łyżeczka zmielonego kadramonu,
1/2 łyżeczki zmielonego suszonego imbiru,
1/2 gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka zmielonej wanilii lub esencji waniliowej,
1/2 łyżeczki soli.

Masa czekoladowa na wierzch:
1,5 dojrzałego awokado,
1/2 szklanki daktyli (wcześniej namoczonych),
5 łyżeczka kakao lub karobu,
1 łyżka masła migdałowego bez dodatków,
szczypta cynamonu

Dodatki: maliny, świeże figi, orzechy

Przygotowanie

  1. Składniki na spód ciasta zmiksować w robocie kuchennym na lekko klejącą się masę.
  2. Następnie wyłożyć nią dno tortownicy o wymiarach 18 cm dociskając do dołu.
  3. Włożyć do lodówki.
  4. Wszystkie składniki na wypełnienie zmiksować w robocie kuchennym na gładką masę.
  5. Następnie przełożyć ją do garnka i  zagotować  cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.
  6. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 5 minut.
  7. Gdyby masa była za gęsta należy dodać do niej jeszcze około 50 ml płynu (np. soku pomarańczowego lub wody z namoczonych daktyli lub mleka).
  8. Następnie gotową masę przelać do tortownicy, wyrównać wierzch, przykryć folią spożywczą i odstawić.
  9. Gdy ciasto nie będzie już ciepłe należy włożyć  je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  10. Składniki na krem czekoladowy  zmiksować i wyłożyć nim wierzch ciasta.
  11. Na samym końcu ciasto przyozdobić malinami lub innymi świeżymi owocami.

Notatki

Danie dla maluszka po 18 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: A' la sernik z dynią

30
0
Would love your thoughts, please comment.x